Ostgratinerad aubergine
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ostgratinerad aubergine

Ostgratinerad aubergine

med bulgur, karamelliserad rödlök och myntasallad

Ikväll bjuder vi på ett fyrverkeri av färger och smaker. Vi gratinerar aubergine med vår färdiga Saha-Ras kryddblandning, och grekisk salladsost. Ljuvligt tillbehör är persilje-citron bulgur, en fantastisk myntasallad med gurka och morot, och karamelliserad rödlök. Vi toppar härligheterna med yoghurt, mynta, mandlar och citronklyftor!

Taggar:
Snabb
Vegetarisk
Allergener:
Nötter
Vete
Gluten
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
20 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

15

Balsamvinäger

4

Grönsaksbuljong

1

Aubergine

4

Saha-Ras

1

Rödlök

1

Gurka

1

Morot

1

Mynta

½

Bladpersilja

½

Citron

20

Mandlar

(Innehåller Nötter)

170

Bulgur

(Innehåller Vete, Gluten)

100

Grekisk salladsost

75

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

¼

Salt (steg 4)

½

Socker (steg 3)

8

Vatten (steg 2)

1

Vatten (steg 3)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)496 kcal
Energi (kJ)2077 kJ
Fett3.1 g
varav mättat3.1 g
Kolhydrater71.29 g
varav socker14 g
Protein17.46 g
Salt1.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Dela aubergine på längden. Skär 1 cm djupa skåror i kryssmönster på auberginehalvorna - se till att inte skära i skalet. Ringla över en skvätt olivolja* på varje halva och krydda med en generös nypa salt*, peppar* och hälften av Saha-ras. Gnid in saltet och Saha-rasen i skårorna. Placera aubergine på en plåt med bakplåtspapper i toppen av ugnen. Rosta tills mjuk och gyllene, 22-25 min.

Förbered råvaror
2

Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [8 dl | 16 dl]. Skiva rödlök tunt. Grovhacka gurka och mandlar. Skala morot i långa band med en potatisskalare. Plocka och finhacka myntablad. Grovhacka persilja [1/2 påse, 2P]. Dela citron [1/2 st, 2P] i klyftor. 

Karamellisera rödlök
3

Hetta upp en skvätt olivolja* i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs rödlök i 5-6 min, tills mjuk. Rör i balsamvinäger, socker* [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten* [1 msk | 2 msk]. Stek i 3-4 min, eller tills karamelliserat. Blanda gurka, morot, mynta (spara lite till garnering), en generös skvätt citronjuice, och en skvätt olivolja* ordentligt i en skål. Smaka av med salt* och peppar*.

Koka bulgur
4

Tillsätt bulgurgrönsaksbuljong och resterande Saha-ras till det kokande vattnet när det återstår 5 min av auberginernas tillagningstid. Koka i 9-10 min, eller tills ‘al dente’. Häll av vattnet, lägg tillbaka bulgur i kastrullen och rör i persilja. Krydda med en stor skvätt olivolja*, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar* efter smak.

Gratinera aubergine
5

Ta ut aubergine från ugnen när den är mjuk, och höj värme till 240°C/220°C. Smula över salladsost på auberginen och placera i toppen av ugnen i 4-5 min tills osten börjar bli gyllene.

Servera
6

Servera aubergine (en halva per person) på en bädd av bulgur och med myntasallad bredvid. Toppa med karamelliserad rödlök och en klick yoghurt. Garnera med mandlar och resterande mynta. Servera med citronklyftor.