topBanner
Ostgratinerad aubergine

Ostgratinerad aubergine

med bulgur, karamelliserad rödlök och myntasallad

Ikväll bjuder vi på ett fyrverkeri av färger och smaker. Vi gratinerar aubergine med vår färdiga Saha-Ras kryddblandning, och grekisk salladsost. Ljuvligt tillbehör är persiljebulgur, en fantastisk myntasallad med gurka och morot, och karamelliserad rödlök. Vi toppar härligheterna med yoghurt, mynta, mandlar och citronklyftor!

Taggar:Vegetarisk
Allergener:sulfitersellerinötterglutenmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 st

Aubergine

4 g

Saha-Ras

1 st

Rödlök

1 st

Gurka

1 st

Morot

1 påse

Mynta

½ påse

Bladpersilja

½ st

Citron

20 g

Mandlar

(Innehållernötter)

170 g

Bulgur

(Innehållergluten)

100 g

Grekisk salladsost

(Innehållermjölk)

75 g

Yoghurt

(Innehållermjölk)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt* (steg 4)

½ tsk

Socker* (steg 3)

8 dl

Vatten* (steg 2)

1 msk

Vatten* (steg 3)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2668 kJ
Energi (kcal)638 kcal
Fett23 g
varav mättat11 g
Kolhydrater72 g
varav socker15 g
Protein26 g
Salt3 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Rivjärn
Kastrull
Stekpanna
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Dela aubergine på längden. Skär 1 cm djupa skåror i kryssmönster på auberginehalvorna - se till att inte skära i skalet. Ringla över en skvätt olivolja* på varje halva och krydda med en generös nypa salt*, peppar* och hälften av Saha-ras. Gnid in saltet och Saha-rasen i skårorna. Placera aubergine på en plåt med bakplåtspapper i toppen av ugnen. Rosta tills mjuk och gyllene, 22-25 min.

2

Koka upp en medelstor kastrull med vatten* [8 dl | 16 dl]. Skiva rödlök tunt. Grovhacka gurka och mandlar. Skala morot i långa band med en potatisskalare. Plocka och finhacka myntablad. Grovhacka persilja [1/2 påse, 2P]. Dela citron [1/2 st, 2P] i klyftor.

3

Hetta upp en skvätt olivolja* i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs rödlök i 5-6 min, tills mjuk. Rör i balsamvinäger, socker* [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten* [1 msk | 2 msk]. Stek i 3-4 min, eller tills karamelliserat. Blanda gurka, morot, mynta (spara lite till garnering), en generös skvätt citronjuice, och en skvätt olivolja* ordentligt i en skål. Smaka av med salt* och peppar*.

4

Tillsätt bulgur, grönsaksbuljong och resterande Saha-ras till det kokande vattnet när det återstår 5 min av auberginernas tillagningstid. Koka i 9-10 min, eller tills ‘al dente’. Häll av vattnet, lägg tillbaka bulgur i kastrullen och rör i persilja. Krydda med en stor skvätt olivolja*, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar* efter smak.

5

Ta ut aubergine från ugnen när den är mjuk, och höj värme till 240°C/220°C. Smula över salladsost på auberginen och placera i toppen av ugnen i 4-5 min tills osten börjar bli gyllene.

6

Servera aubergine (en halva per person) på en bädd av bulgur och med myntasallad bredvid. Toppa med karamelliserad rödlök och en klick yoghurt. Garnera med mandlar och resterande mynta. Servera med citronklyftor.