Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500
Potatis
2
Morot
1
Citron
½
Bladpersilja
1
Schalottenlök
30
Panko ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
25
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
75
Gräddfil
1
Timjan
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [2 stjälkar, 2 pers | 4 stjälkar, 4 pers] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar* . Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.
Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.
Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).
Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Smaksätt gräddfil med en nypa salt* och peppar* i en skål.
Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken.