topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:
Fisk
Gluten
Vete
Senap
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500

Potatis

2

Morot

1

Citron

½

Bladpersilja

1

Schalottenlök

30

Panko ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

25

Majonnäs

(Innehåller Senap, Ägg)

75

Gräddfil

1

Timjan

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)416 kcal
Energi (kJ)1741 kJ
Fett29.16 g
varav mättat4.5 g
Kolhydrater11.51 g
varav socker0.5 g
Protein26.96 g
Salt0.3 g

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [2 stjälkar, 2 pers | 4 stjälkar, 4 pers] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar* . Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.  

Finhacka lax
2

Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna.  VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

Forma laxkakor
3

Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

Stek laxkakor
4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Krydda gräddfil
5

Smaksätt gräddfil med en nypa salt* och peppar* i en skål.

Servera
6

Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken