topBanner
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:fiskglutenäggsenapmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

Potatis

2 st

Morot

1 st

Citron

½ påse

Bladpersilja

1 st

Schalottenlök

2 st

Laxfilé

(Innehållerfisk)

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

25 g

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

75 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Timjan

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2992 kJ
Energi (kcal)715 kcal
Fett34 g
varav mättat7 g
Kolhydrater67 g
varav socker13 g
Protein35 g
Salt0 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [2 stjälkar, 2 pers | 4 stjälkar, 4 pers] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar* . Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.

2

Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna. VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Smaksätt gräddfil med en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken.