HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconLaxkakor
topBanner
Laxkakor

Laxkakor

med ugnsbakade rotfrukter och timjan

Ge dig ut på kulinarisk forsränning i en hemlagad laxflotte som kommer att glida nerför strupens vattenfall och rakt in i ditt hjärta. De ugnsbakade rotfrukterna kommer till sin rätt tillsammans med en uppfriskande klick med gräddfil krönt med bladpersilja och citron.

Allergener:fiskglutenäggsenapmjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

30 g

Potatis

25 g

Morot

Citron

Bladpersilja

Schalottenlök

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

Majonnäs

(Innehållerägg, senap)

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Timjan

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)1741.3809 kJ
Energi (kcal)416.2 kcal
Fett29.16 g
varav mättat4.5 g
Kolhydrater11.505 g
varav socker0.5 g
Protein26.955 g
Salt0.3 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Skär potatis och morot i 1 cm stora bitar. Plocka av timjanblad [2 stjälkar, 2 pers | 4 stjälkar, 4 pers] och hacka dem fint. Lägg rotfrukterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja* och krydda med timjan, salt* och peppar* . Rosta i mitten av ugnen i 20-25 min. Vänd rotfrukterna efter ca 10 min.  

2

Riv citronzest tills du har en generös nypa och dela citronen i klyftor. Finhacka schalottenlök och persilja [1/2 påse, 2 pers]. Dutta din lax torr med hushållspapper. Ta bort skinnet och finhacka filéerna. TIPS: Desto mindre bitar du skär laxen i, ju lättare håller den ihop med de andra ingredienserna när du formar laxkakorna.  VIKTIGT: Glöm inte att skrubba citronen innan du river zesten.

3

Blanda laxbitarna, panko, majonnäs, citronzest, schalottenlök, persilja och en skvätt citronjuice ordentligt i en bunke. Krydda med en nypa salt* och peppar*. Pressa samman och forma 2 laxkakor per person. De bör vara ungefär 3-4 cm tjocka för att de ska hålla samman. TIPS: Laxkakorna binder bättre om du formar dem och sedan lägger dem direkt i den varma stekpanna (se steg 4).

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelvärme. Stek laxkakorna tills de är gyllene på ena sidan, 2-3 min. Vänd laxkakorna, tillsätt mer olivolja* och stek i ytterligare 2-3 min. VIKTIGT: Laxkakorna är färdiglagade när köttet är ogenomskinligt i mitten.

5

Smaksätt gräddfil med en nypa salt* och peppar* i en skål.

6

Fördela de rostade rotfrukterna och laxkakorna på era tallrikar. Toppa med en sked gräddfil. Servera med citronklyftor till - citronjuicen förhöjer smaken på fisken