Laksa är en kryddig nudelrätt som är en storfavorit i Sydostasien. Vi tror att den blir en hit även hos din familj! Vi vänder udonnudlar med morot, lök, sockerärtor och vitlök i en krämig laksasås med kokosmjölk, curry och vår egen kryddblandning med det passande namnet Ga-Laksa. Sedan toppar vi med ugnsstekt ostronskivling, jordnötter, chili och färsk koriander.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Lime
½ portionspåse
Sockerärtor
1 portionspåse
Koriander
150 g
Udonnudlar
(Innehåller Gluten, Vete)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
20 g
Gul currypasta
(Innehåller Senap)
½ st
Röd chili
4 g
Ga-Laksa
1 st
Lök
1 st
Morot
180 ml
Kokosmjölk
100 g
Ostronskivling
½ tsk
Salt till svamp
1 dl
Sparat nudelvatten
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Placera svamp på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Tillaga i ugnen i 15–17 min, eller tills gyllene.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Koka nudlar i 4–6 min, eller tills mjuka.
Precis innan nudlarna är färdiga, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Kärna ur och finhacka chili.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Halvera sockerärtor på längden.
Halvera lime.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och morot i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt vitlök, Ga-Laksa och gul currypasta och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör i kokosmjölk, sojasås och nudelvatten. Koka upp, sänk till medellåg värme och sjud i 3 min.
Tillsätt sockerärtor och sjud i ytterligare 3 min.
Rör ner nudlar i laksasåsen.
Smaka av med limesaft, salt och en nypa peppar.
Lägg upp laksa i skålar och toppa med svamp.
Garnera med jordnötter, chili och rivna korianderblad.
TIPS: Skippa chili, eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.