
Laksa är en kryddig nudelrätt som är en storfavorit i Sydostasien. Vi tror att den blir en hit även hos din familj! Vi vänder mie-nudlar med grönsaker i en krämig laksasås med kokosmjölk, curry och vår egen kryddblandning med det passande namnet Ga-Laksa. Sedan toppar vi med ugnsstekt ostronskivling, jordnötter, chili och färsk koriander.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Citrusfrukt
75 g
Sockerärtor
1 st
Koriander
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
20 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
20 g
Gul currypasta
(Innehåller: Senap)
½ st
Chili
4 g
Ga-Laksa
1 st
Morot
180 ml
Kokosmjölk
100 g
Ostronskivling
150 g
Mie-nudlar
(Innehåller: Gluten, Vete)
½ st
Purjolök
½ tsk
Salt till svamp
1 dl
Sparat nudelvatten
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Placera svamp på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Tillaga i ugnen i 15–17 min, eller tills gyllene.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Koka nudlar i 4 min, eller tills mjuka.
Precis innan nudlarna är färdiga, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och skölj nudlarna i kallt vatten.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.
Halvera, kärna ur och finhacka chili.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Halvera sockerärtor på längden.
Halvera citrusfrukt.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök och morot i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt vitlök, Ga-Laksa och gul currypasta och stek i 30 sek, eller tills väldoftande.
Rör i kokosmjölk, sojasås och sparat nudelvatten. Koka upp, sänk till medellåg värme och sjud i 3 min.
Tillsätt sockerärtor och sjud i ytterligare 3 min.

Rör ner nudlar i laksasåsen.
Smaka av med citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar.

Lägg upp laksa i skålar och toppa med svamp.
Garnera med jordnötter, chili och rivna korianderblad.
TIPS: Skippa chili, eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.