
Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Vi kallar den även parmaskinka, och den används ofta utan tillberedning till tapas. Ikväll provar vi något nytt och använder den i en härlig pastarätt, både blandad med portobello, spenat och basilika, men också som garnering.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
60
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
50
Prosciutto
150
Portabello
1
Schalottenlök
20
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1
Rigatoni
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)
4
Kycklingbuljong
1
Basilika
1
Vitlöksklyfta
½
Zucchini

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten*. Skiva portobello tunt. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Skiva basilika tunt. Skär zucchini [1/2 st, 2P] i 2 cm stora bitar. Grovhacka prosciutto. Skölj spenat.

Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka i 11-12 min eller tills ‘al dente’. Häll av vattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen tillsammans med lite olivolja*.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs prosciutto i 2-3 min. Lägg över till en tallrik med hushållspapper.

Hetta upp en ny skvätt olivolja* i stekpannan på medelhög värme. Stek schalottenlök, zucchini portobello, vitlök och en nypa salt* i 4-5 min, eller tills de börjar mjukna. Tillsätt kycklingbuljong, matlagningsgrädde och hälften av basilikan. Koka i 2-3 min, eller tills såsen börjar tjockna.

Tillsätt pasta, spenat och hälften av prosciutton till stekpannan och blanda väl. Krydda generöst med malen peppar*.

Lägg upp krämig pasta i skålar. Toppa med resterande prosciutto och riven ost. Garnera med resterande basilika.