Prosciutto är det italienska ordet för skinka. Vi kallar den även parmaskinka, och den används ofta utan tillberedning till tapas. I kväll provar vi något nytt och använder den i en härlig pastarätt, blandad med portabello, spenat och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Zucchini
150 g
Portabello
4 g
Kycklingbuljong
150 ml
Matlagningsgrädde
30 g
Spenat
2 st
Vitlöksklyfta
180 g
Rigatoni
50 g
Prosciutto
1 st
Basilika
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
1 st
Lök
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär portabello i tunna skivor.
Finhacka lök och vitlök.
Grovhacka basilika.
Skölj spenat.
Skär zucchini i 2 cm stora bitar.
Grovhacka prosciutto.
Tillsätt pasta till det kokande vattnet och koka i 11–12 min, eller tills "al dente".
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) "Al dente" betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs prosciutto i 3–4 min, tills krispig.
Lägg över den till en tallrik med hushållspapper.
Hetta upp stekpannan på medelhög värme och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Tillsätt lök, zucchini, portabello och vitlök. Stek i 4–5 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt kycklingbuljong, matlagningsgrädde, salt och basilika. Koka i 2–3 min, eller tills såsen börjar tjockna.
Tillsätt pasta, spenat och hälften av prosciutton till stekpannan, och blanda väl.
Krydda generöst med peppar.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med resterande prosciutto och hyvlad ost.