
Här gör vi matig paj med inspiration från de brittiska öarna, där det ostgratinerade, krämiga potatismoset gömmer stekt kyckling och bacon och en härlig sås med purjolök. Ställ den doftande rätten mitt på bordet och låt alla ta för sig! Och glöm inte den fräscha salladen, med gurka och citrusfruktsyltad lök.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
140 g
Bacon, tärnad
1 st
Purjolök
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Dragon
10 g
Kycklingfond
750 g
Potatis
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Bladpersilja
60 g
Salladsmix
½ st
Gurka
1 st
Lök
1 st
Citrusfrukt
3 msk
Mjölk till mos
¼ tsk
Salt till mos
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till sallad

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis slätt tillsammans med mjölk, finriven ost, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Under tiden, halvera schalottenlök och skär den i tunna skivor.
Halvera citrusfrukt.
Blanda salt, socker och en generös skvätt citrusfruktsaft i en stor skål.
Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.
Halvera och skölj sedan av purjolök. Skär den i tunna skivor.
Finhacka persilja och dragon. Finhacka eller pressa vitlök.
TIPS: Se till att purjolöken är ordentligt sköljd och rensad.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kyckling och bacon i 5–6 min, tills gyllene och genomstekt. Vänd då och då.
Lägg över på en tallrik.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

Hetta upp stekpannan igen på medelhög värme (utan att torka ur den).
Stek purjolök i 3–4 min, tills mjukt.
Tillsätt vitlök och mjöl. Fräs i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt kycklingfond, matlagningsgrädde och vatten.
Sjud i 3–4 min, tills tjocknat.
Vänd ner kyckling, bacon, persilja och dragon i såsen. Ta av från värmen.

Häll kyckling, bacon och sås i en ugnsform.
Toppa med potatismos.
Gratinera i ugnen i 15–20 min, tills gyllenbrunt och bubblande.
Under tiden, skölj salladsmix.
Grovhacka gurka.
Vänd ner gurka, salladsmix och olivolja i skålen med schalottenlök precis innan servering.

Ta ut pajen från ugnen och låt svalna något före servering.
Ställ fram paj och sallad på bordet.