Skip to main content
Köttbullar och potatismos
Köttbullar och potatismos

Köttbullar och potatismos

med brunsås och syltad gurka

Våra klassiska köttbullar med potatis- och palsternacksmos är äkta svensk comfort food! Bjud på en härlig hemlagad måltid som är både välbekant och välsmakande, med en krämig brunsås och dillsyltad gurka som kronan på verket.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Hvede
Milk
Schwefeldioxide und Sulfite
Celery
Senf

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Lök

250 g

Blandfärs

500 g

Potatis

25 g

Ströbröd

1 st

Gurka

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

100 g

Brunsås

12 ml

Vitvinsvinäger

1 st

Morot

4 g

Hello Sunrise

½ st

Palsternacka

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

½ tsk

Socker till inläggning

1 msk

Vatten till inläggning

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

1 msk

Olja till stekning

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3276 kJ
Energi (kcal)783 kcal
Fett37.8 g
varav mättat14.3 g
Kolhydrater77.6 g
varav socker16.4 g
Kostfiber8.5 g
Protein35 g
Kolesterol0.1 mg
Salt5.2 g
Potassium1207.6 mg
Calcium9.9 mg
Iron0.2 mg

Instruktioner

Laga mos
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Sylta gurka
2

Skär gurka i tunna halvmånar.

Finhacka dill.

Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål. Vänd gurka och dill i lagen och ställ åt sidan tills servering. 

Häll av lagen innan servering. 

Stek köttbullar
3

Blanda blandfärs, Hello Sunrise, ägg, ströbröd och salt i en stor skål. 

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, finhacka morot (oskalad).

Skär lök i tunna skivor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Laga sås
5

Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den).

Stek morot, lök och vitlök i 2–3 min, eller tills mjuka och väldoftande. 

Tillsätt brunsås, vatten och salt och sjud i 2–3 min.

Vänd ner köttbullar i såsen och låt dem värmas upp.

TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen blir för tjock.

Servera
6

Lägg upp mos, köttbullar och syltad gurka på tallrikar.

Skeda över sås.