Våra klassiska köttbullar med potatis- och palsternacksmos är äkta svensk comfort food! Bjud på en härlig hemlagad måltid som är både välbekant och välsmakande, med en krämig brunsås och dillsyltad gurka som kronan på verket.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Lök
250 g
Blandfärs
500 g
Potatis
25 g
Ströbröd
1 st
Gurka
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
100 g
Brunsås
12 ml
Vitvinsvinäger
1 st
Morot
4 g
Hello Sunrise
½ st
Palsternacka
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
½ tsk
Socker till inläggning
1 msk
Vatten till inläggning
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
1 msk
Olja till stekning
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Skär gurka i tunna halvmånar.
Finhacka dill.
Blanda vitvinsvinäger, socker, vatten och en nypa salt i en liten skål. Vänd gurka och dill i lagen och ställ åt sidan tills servering.
Häll av lagen innan servering.
Blanda blandfärs, Hello Sunrise, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 10–12 min, eller tills brynta och genomstekta. Vänd då och då. Sänk till medelvärme när de är brynta.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, finhacka morot (oskalad).
Skär lök i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp samma stekpanna på medelvärme (torka inte ur den).
Stek morot, lök och vitlök i 2–3 min, eller tills mjuka och väldoftande.
Tillsätt brunsås, vatten och salt och sjud i 2–3 min.
Vänd ner köttbullar i såsen och låt dem värmas upp.
TIPS: Tillsätt en extra skvätt vatten om såsen blir för tjock.
Lägg upp mos, köttbullar och syltad gurka på tallrikar.
Skeda över sås.