Skip to main content
Köttbullar i tomatsås
Köttbullar i tomatsås

Köttbullar i tomatsås

med färsk pasta och mozzarella

I kväll serverar vi inget mindre än Lady och Lufsens favorit – pasta med köttbullar i tomatsås. En snabb och enkel middag som går hem hos både stora och små. Vi kokar tagliatelle och toppar den med köttbullar som först brynts och sedan fått koka i en härlig tomatsås. En mozzarellatoppad sallad med tomat, schalottenlök och rostade pinjenötter blir ett perfekt grönt tillbehör.

Allergener:
Gluten
Vete
Ägg
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Blandfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

8 g

Vitlöksflörter

4 g

Köttbuljong

125 g

Körsbärstomater

1 st

Schalottenlök

4 g

Medelhavets Pärla

390 g

Krossade tomater, vitlök & lök

20 g

Pinjenötter

(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)

250 g

Tagliatelle, färsk

(Innehåller: Gluten, Vete, Ägg Kan innehålla spår av: Nötter, valnötter, Blötdjur, Mjölk, Kräftdjur, Ägg, Soja, Senap, Fisk)

60 g

Salladsmix

40 g

Finriven ost

(Innehåller: Ägg, Mjölk)

125 g

Mozzarella

(Innehåller: Mjölk)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till inläggning

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sås

1.5 dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

1.5 msk

Smör till sås

1 msk

Olja till sallad

¼ tsk

Salt till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)5622 kJ
Energi (kcal)1344 kcal
Fett75.9 g
varav mättat32.7 g
Kolhydrater105 g
varav socker17.5 g
Kostfiber9.6 g
Protein63.1 g
Kolesterol0.1 mg
Salt9.4 g
Calcium0.3 mg

Instruktioner

Rosta pinjenötter
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Lägg över i en skål.

Skär schalottenlök i tunna skivor.

Blanda schalottenlök, salt och tillräckligt med vatten för att täcka löken i en liten skål och ställ åt sidan.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Stek köttbullar
2

Blanda blandfärs, ägg, ströbröd, hälften av Medelhavets Pärla och salt i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar med fuktiga händer (5 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 3–4 min, eller tills brynta. Vänd dem då och då.

Laga sås
3

Tillsätt resterande Medelhavets pärla, Vitlöksflörter, köttbuljong, krossade tomater, salt, vatten och socker till stekpannan.

Sänk till medellåg värme och sjud i 10–15 min, tills sås har tjocknat och köttbullar är genomstekta.

Rör i smör och krydda med en nypa salt och peppar.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
4

Under tiden, skölj salladsmix.

Halvera körsbärstomater.

Häll av schalottenlök.

Blanda tomater, schalottenlök, pinjenötter, salladsmix, olivolja och salt i en stor skål.

Häll av vatten från mozzarella och krama ur så mycket vatten du kan. Torka med hushållspapper och riv i små bitar.

Koka pasta
5

Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten. Koka pasta i 2–3 min, tills ”al dente”.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.

TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar och toppa med köttbullar i tomatsås.

Strö över ost och servera med sallad toppad med mozzarella.