Det japanska köket har massor av gott att bjuda på! Det utnyttjar vi i kvällens middag, där alla i familjen kan skapa sina egna smakkombinationer. Vi bygger basen i vår bowl med ris och pankopanerade räkor och sedan är det bara att välja bland tillbehören – från färska grönsaker till sesamfrön och teriyakisås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
150 g
Långkornigt vitt ris
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Gurka
1 st
Morot
1 st
Lime
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
1 st
Avokado
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller: Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
37.5 g
Teriyakisås
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
1 st
Salladslök
3 dl
Vatten till ris
1 tsk
Salt till ris
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till räkor
1 st
Ägg till panering
1 msk
Olja till stekning
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär lime i klyftor.
Skär gurka i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och skär i tunna skivor.
Skär salladslök i tunna skivor.
Placera alla tillbehör i små skålar.
Torka räkor med hushållspapper och placera dem i en medelstor skål.
Blanda med mjöl, salt och en nypa peppar.
Vispa ägg i en separat liten skål och vänd sen ner det i skålen med räkor. Använd halva det vispade ägget till 2P.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Tillsätt panko till skålen med räkor och vänd runt tills räkor är täckta precis innan stekning.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Vänd dem försiktigt.
TIPS: 1) Om panko ramlar av under stekningen kan du strö det över räkorna vid servering. 2) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Häll upp sesamfrön, asiatisk majonnäs och teriyakisås i separata små skålar.
Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med räkor.
Toppa med valfria tillbehör.