Njut av det italienska köket med vår melanzane parmigiana! Kvällens middag är en klassisk gratäng med aubergine, tomatsås och ost som är enkel att svänga ihop och smakar underbart med färsk basilika på toppen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
2 st
Aubergine
1 st
Lök
1 portionspåse
Basilika
1 paket
Krossade tomater, vitlök & lök
1 paket
Mozzarella
(Innehåller Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
1 g
Torkad oregano
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
1 tsk
Salt till aubergine
1 msk
Olja till sås
1 tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
2 dl
Vatten till sås
3 msk
Mjöl till panering
2 msk
Olja till stekning
Värm ugnen till 240 °C/220 °C(varmluft).
Skär aubergine i 1/2 cm tunna skivor på längden.
Blanda aubergine med salt i en stor skål. Låt stå i 5–8 min för att dra ur vätskan.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka basilika.
Häll av vatten från mozzarella och skär i tunna skivor eller 2 cm stora bitar. Ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök och vitlök i 1–2 min, eller tills något mjuka.
Tillsätt krossade tomater, Mamas Favorit, oregano, vatten, salt, socker, hälften av basilikan och en generös nypa peppar. Sänk till medelvärme och sjud i 4–5 min.
Skölj av salt från aubergine när den avgett vätska. Ta upp från skålen och torka av med hushållspapper.
Blanda mjöl och en generös nypa peppar i en djup tallrik. Vänd aubergineskivor i mjöl och ställ åt sidan på en tallrik.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Stek aubergine i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en tallrik med hushållspapper och krydda med en nypa salt.
TIPS: Stek i omgångar om det blir för trångt.
Bre ut ett lager tomatsås i botten på en ugnsform.
Toppa med en tredjedel av auberginen och fortsätt med ett nytt lager tomatsås och en tredjedel av den rivna osten och mozzarellan. Fortsätt med resterande aubergine, tomatsås och ost.
Grädda parmigiana i ugnen i 13–15 min, eller tills auberginen är mjuk och osten har smält.
Lägg upp melanzane parmigiana på tallrikar och garnera med resterande basilika.