Skip to main content
Honungs- och senapslax

Honungs- och senapslax

med potatissallad och rostad rödbeta

4.7
(154)

Kvällens lyxiga fiskmiddag bjuder på en symfoni av smaker och färger! Vi ugnssteker laxfilé med honung- och senapsdressing och smör och serverar den med en krämig potatissallad med dill, majonnäs och gräddfil. Sedan lagar vi inte mindre än två tillbehör – rostade rödbetor med smulad getost och hasselnötter, och en härlig sallad med rädisor, persilja, gurka och citrondressing.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Sulfiter
Ägg
Senap
Mjölk
Nötter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid45 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

400 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

40 g

Honung- & senapsdressing

(Innehåller: Sulfiter, Ägg, Senap)

500 g

Potatis

½ st

Citron

50 g

Majonnäs

(Innehåller: Ägg, Senap)

1 portionspåse

Bladpersilja

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

1 portionspåse

Dill

1 st

Gurka

60 g

Salladsmix

75 g

Rädisor

2 st

Rödbeta

20 g

Hasselnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)

50 g

Getost

(Innehåller: Mjölk)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt (steg 1)

2 msk

Smör (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 4)

¼ tsk

Socker (steg 4)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kJ)5541 kJ
Energi (kcal)1324 kcal
Fett92.4 g
varav mättat25.3 g
Kolhydrater70 g
varav socker22.8 g
Kostfiber9 g
Protein56.5 g
Salt4.5 g
Potassium1150 mg

Köksredskap

Bakplåt
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Rosta rödbeta
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Tärna rödbeta (oskalad) i 1 cm stora bitar.

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper, och blanda med olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuka.

Koka potatis
2

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och sätt åt sidan under lock.

Ugnsstek lax
3

Skär smör [2 msk | 4 msk] i kuber.

Torka av lax med lite hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk].

Placera den med skinnsidan ner i en ugnsform med bakplåtspapper och toppa med honung- och senapsdressing och smörkuber.

Tillaga i ugnen i 15–20 min, eller tills genomstekt.

När det återstår 10 min av rödbetornas tillagningstid, placera hasselnötter i hörnet av plåten och rosta resterande tid.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, grovhacka gurka.

Skär rädisor i tunna skivor.

Halvera citron [1/2 st, 2P].

Grovhacka dill och persilja (var för sig).

Skölj salladsmix.

Vispa ihop citronsaft [1 msk | 2 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], olivolja [1 msk | 2 msk] och socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.

Gör potatissallad
5

Grovhacka rostade hasselnötter precis innan servering.

Vänd potatis med dill, majonnäs, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och gräddfil.

Rör ner rädisor, salladsmix, persilja och gurka i skålen med citrondressing.

Servera
6

Lägg upp lax på en stor tallrik och ringla över resterande smör från formen.

Servera sallad, potatissallad och rödbetor i skålar vid sidan av.

Toppa rödbetor med smulad getost [1/2 paket, 2P] och hasselnötter.