Skip to main content
Honungs- och senapsglaserad lax med extra räkor

Honungs- och senapsglaserad lax med extra räkor

med sauterad purjolök och kryddiga rotfrukter

4.4
(129)

Denna fiskrätt är perfekt när du är på jakt efter en lätt och mättande måltid som sätter guldkant på middagsupplevelsen med något av det bästa havet kan erbjuda. Den goda laxen får sällskap av en smakrik glaze och rostade rotfrukter och ger dig en välsmakande stund vid matbordet.

Taggar:
Laga mig först
Mer grönt
Proteinrik
Max 50g kolhydrater
Under 650 kcal
Allergener:
Fisk
Vete
Soja
Gluten
Senap
Ägg
Kräftdjur

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
NivåLätt
Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

25 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

1 st

Purjolök

25 g

Honung

15 g

Senap

(Innehåller: Senap)

2 g

Rökt paprikapulver

1 st

Morot

25 g

Majonnäs

(Innehåller: Senap, Ägg)

1 st

Rödbeta

2 st

Palsternacka

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till rotfrukter

2 msk

Vatten till glaze

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till fisk

¼ tsk

Salt till räkor

Energi (kJ)2669 kJ
Energi (kcal)638 kcal
Fett31 g
varav mättat5.1 g
Kolhydrater48.8 g
varav socker31.7 g
Kostfiber11.7 g
Protein41.1 g
Kolesterol178 mg
Salt6.7 g
Potassium837.5 mg
Calcium67.6 mg
Iron1.1 mg
Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Tärna palsternacka (oskalad), rödbeta och morot i 2 cm stora bitar.

Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Rosta rotfrukter
2

Placera palsternacka, rödbeta och morot på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja, salt, rökt paprikapulver och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Gör glaze
3

Under tiden, blanda honung, hälften av sojasåsen, senap och vatten i en liten skål. Ställ åt sidan.

Stek purjolök och räkor
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek purjolök med salt, resten av sojasåsen och en nypa peppar i 6–8 min, eller tills mjuk och gyllene. Ställ åt sidan på en tallrik och håll varm.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Stek lax
5

Under tiden, torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Tillsätt honung- och senapsglaze och sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknad. Ta av från värme.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, räkor, purjolök och rotfrukter på tallrikar.

Skeda resterande glaze över lax och servera med en klick majonnäs.