Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på stekt torsk i citronsmörsås. Vi serverar fisken med dill, aioli, rostade rotfrukter och broccoli.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Torsk
1 st
Citron
250 g
Broccoli
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
40 g
Aioli
10 g
Sesamfrön
1 st
Palsternacka
½ tsk
Salt till potatis
½ dl
Vatten till sås
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Tärna potatis och palsternacka (oskalade) i 1 cm stora bitar och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Grovhacka dill.
Skär halva citronen i tunna skivor och resten i klyftor.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, dill och en generös skvätt citronsaft i en liten skål.
Skär broccolibuketter och stjälken i 1 cm stora bitar (skala stjälk först vid behov) och placera på plåten med rotfrukter när det återstår 15 min av tillagningstiden.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar och rosta i ugnen i 15 min.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda den med salt och en nypa peppar när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög.
Stek fisk i 2–3 min på ena sidan.
Vänd fisken och tillsätt buljong och smör.
Stek i ytterligare 1–2 min, eller tills fisken är genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp fisk, rotfrukter och broccoli på tallrikar.
Ringla citronbuljong över torsken och garnera med citronskivor.
Strö sesamfrön över rätten.
Servera med aioli.