Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och aioli

En av våra absoluta favoriter - citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

1 st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Kruspersilja

1 st

Tomat

1 st

Paprika

1 portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ st

Rödlök

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

Ingår inte i din leverans

1 tsk

Socker (steg 2)

½ dl

Vatten (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3346 kJ
Energi (kcal)800 kcal
Fett47.4 g
varav mättat10.1 g
Kolhydrater59.9 g
varav socker14.8 g
Protein32.7 g
Salt2.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

 Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Skär potatis (oskalad) i 2 cm tjocka klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.

Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i 25–35 min, eller tills gyllene.  

Karamellisera grönsaker
2

Under tiden, skär paprika i 1 cm breda skivor.

Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor.

Grovhacka tomat.

Blanda paprika, rödlök, tomat, socker [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja, en nypa salt och peppar på plåten.

Rosta i ugnen i 10–20 min, eller tills grönsakerna är karamelliserade.

Förbered citronbuljong
3

Medan potatis och grönsaker rostas, finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka dill och persilja.

Halvera citron och skär ena halvan i smala klyftor.

Blanda vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft, dill, persilja, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Stek lax
4

Torka av lax med hushållspapper och krydda med en nypa salt på varje sida.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid.

Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Vänd lax och tillsätt buljongen, smör [1 msk | 2 msk] och salt [1/4 tsk |1/2 tsk].

Stek i ytterligare 3–4 min, eller tills laxen är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar.

Skeda över citronbuljong på laxen och servera med aioli och resterande citronklyftor.