Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och färdig aioli

En av våra absoluta favoriter - citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!

Taggar:
Barnvänlig
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500 g

Potatis

1 st

Ekologisk citron

1 st

Vitlöksklyfta

½ portionspåse

Kruspersilja

1 st

Tomat

1 st

Paprika

½ portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

½ st

Rödlök

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

1 tsk

Socker (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)801 kcal
Energi (kJ)3353 kJ
Fett48 g
varav mättat10.2 g
Kolhydrater58.7 g
varav socker15.8 g
Protein32.7 g
Salt2.1 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

 Rosta potatis
1

Sätt ugnen på 240°/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i 25-30 minuter, eller tills gyllene.

Karamellisera grönsaker
2

Skär paprika i 1 cm tunna strimlor. Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor. Skär tomat i 2 cm stora bitar. Blanda paprika, rödlök, tomat, socker* [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 min, eller tills tomaterna är karamelliserade.

Förbered citronbuljong
3

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill [1/2 påse, 2P] och persilja [1/2 påse, 2P]. Riv citronzest och skär citron i smala klyftor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice, hälften av dillen och persiljan i en liten skål. Krydda med salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*.

Stek lax
4

Torka lax torr med hushållspapper och krydda med en nypa salt* på varje sida. Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min.

Tillsätt buljong & smör
5

Vänd lax, tillsätt buljongen samt smör* [1 msk | 2 msk] till stekpannan. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar. Skeda citronbuljong över laxen och garnera med resterande dill och persilja. Servera med aioli och resterande citronklyftor.