Citronstekt lax
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med sesamrostad potatis och färdig aioli

Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och läckert rostade sesampotatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Sesam
Fisk
Selleri
Ägg
Senap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

10 g

Sesamfrön

(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)

1 st

Ekologisk citron

1 portionspåse

Dill

1 st

Vitlöksklyfta

250 g

Broccoli

250 g

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

40 g

Aioli

(Innehåller Ägg, Senap)

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 3)

½ msk

Olivolja (steg 4)

1 msk

Smör (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)779 kcal
Energi (kJ)3261 kJ
Fett46.4 g
varav mättat9.9 g
Kolhydrater51.8 g
varav socker8.6 g
Protein36.1 g
Salt2.8 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta potatis
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Tärna potatis (oskalad) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja*, sesamfrön, salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene. TIPS: Se till att skära potatisen i jämna bitar så att de blir jämnt tillagade.

Förbered buljong
2

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill. Riv citronzest och halvera citronen. Skär ena halvan i tunna skivor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice och hälften av dillen i en skål.

Rosta broccoli
3

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på plåten tillsammans med potatisen när det är 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över lite olivolja* och krydda med salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och peppar*. Sätt in plåten i ugnen igen. TIPS: Använd en separat plåt för broccolin om det inte finns plats på plåten med potatis.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja* [1/2 msk| 1 msk] i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min. Vänd sedan laxen.

Tillsätt buljong
5

Häll i buljongen samt smör* [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Fördela sesampotatis, broccoli och lax mellan era tallrikar. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera den med citronskivor och resterade dill. Servera med aioli.