HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronstekt Lax
topBanner
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och färdig aioli

Populär

En av våra absoluta favoriter - citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!

Taggar:Barnvänlig
Allergener:fiskselleriäggsenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Laxfilé

(Innehållerfisk)

500 g

Potatis

1 st

Ekologisk citron

1 st

Vitlöksklyfta

½ portionspåse

Kruspersilja

1 st

Tomat

1 st

Röd paprika

½ portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

½ st

Rödlök

40 g

Aioli

(Innehållerägg, senap)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten* (steg 3)

1 msk

Smör* (steg 5)

1 tsk

Socker* (steg 2)

1 msk

Olivolja* (steg 4)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)801.51 kcal
Energi (kJ)3353.5181 kJ
Fett47.9935 g
varav mättat10.2 g
Kolhydrater58.6456 g
varav socker15.8 g
Protein32.7465 g
Salt1.4 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i 25-30 minuter, eller tills gyllene.

2

Skär paprika i 1 cm strimlor. Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor. Skär tomat i 2 cm stora bitar. Blanda paprika, rödlök, tomat, socker* [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 min, eller tills tomaterna är karamelliserade.

3

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill [1/2 påse, 2P] och persilja [1/2 påse, 2P]. Riv citronzest och skär citron i smala klyftor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice, hälften av dillen och persiljan i en liten skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

4

Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min.

5

Vänd lax, tillsätt buljongen samt smör* [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt.  TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar. Skeda över citronbuljong på laxen och garnera med resterande dill och persilja. Servera med aioli och resterande citronklyftor.