
Citronstekt lax
med ugnsrostade grönsaker och färdig aioli
En av våra absoluta favoriter - citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och fantastiskt goda grönsaker som rostas med balsamico för att få en perfekt balans av sött och syrligt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500
Potatis
1
Ekologisk citron
1
Vitlöksklyfta
½
Kruspersilja
1
Tomat
1
Paprika
½
Dill
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½
Rödlök
40
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
Ingår inte i din leverans
½
Vatten (steg 3)
1
Smör (steg 5)
1
Socker (steg 2)
1
Olivolja (steg 4)
Köksredskap
Instruktioner
Sätt ugnen på 240°/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i 25-30 minuter, eller tills gyllene.
Skär paprika i 1 cm strimlor. Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor. Skär tomat i 2 cm stora bitar. Blanda paprika, rödlök, tomat, socker* [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 min, eller tills tomaterna är karamelliserade.
Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill [1/2 påse, 2P] och persilja [1/2 påse, 2P]. Riv citronzest och skär citron i smala klyftor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, citronzest, en generös skvätt citronjuice, hälften av dillen och persiljan i en liten skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Hetta upp olivolja* [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min.
Vänd lax, tillsätt buljongen samt smör* [1 msk | 2 msk]. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg upp stekt lax, rostad potatis och grönsaker på tallrikar. Skeda över citronbuljong på laxen och garnera med resterande dill och persilja. Servera med aioli och resterande citronklyftor.