HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronstekt Lax
topBanner
Citronstekt lax

Citronstekt lax

med ugnsrostade grönsaker och färdig aioli

En av våra absoluta favoriter - citronlax, alltså perfekt stekt lax som får sjuda i en underbar citronbuljong! Här får den smarriga laxen sällskap av rostad potatis och gyllene grönsaker i en färgglad kompott!

Taggar:Barnvänlig
Allergener:FiskSelleriÄggSenap

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

250 g

Laxfilé

(InnehållerFisk)

500 g

Potatis

1 st

Ekologisk citron

1 st

Vitlöksklyfta

½ portionspåse

Kruspersilja

1 st

Tomat

1 st

Paprika

½ portionspåse

Dill

4 g

Grönsaksbuljong

(InnehållerSelleri)

½ st

Rödlök

40 g

Aioli

(InnehållerÄgg, Senap)

Ingår inte i din leverans

½ dl

Vatten (steg 3)

efter behov

Smör (steg 5)

1 tsk

Socker (steg 2)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)680 kcal
Energi (kJ)2844 kJ
Fett34.25 g
varav mättat5 g
Kolhydrater58.59 g
varav socker15.8 g
Protein32.7 g
Salt1.4 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

OBS! Hoppsan, ibland går det lite för fort! Receptet innehåller vanliga tomater och inte körsbärstomater som du ser på bilderna. Du kan fortfarande tryggt följa instruktionerna. Vi ber om ursäkt för besväret! Sätt ugnen på 240°/220°C varmluft. Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor. Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*. Rosta i 25-30 minuter, eller tills gyllene.

2

Skär paprika i 1 cm tunna strimlor. Skär rödlök [1/2 st, 2P] i 2 cm breda klyftor. Skär tomat i 2 cm stora bitar. Blanda paprika, rödlök, tomat, socker* [1 tsk | 2 tsk], en generös skvätt olivolja*, en nypa salt* och peppar* i en ugnsform. Rosta i ugnen i 10-15 min, eller tills tomaterna är karamelliserade.

3

Finhacka eller pressa vitlök. Grovhacka dill [1/2 påse, 2P] och persilja [1/2 påse, 2P]. Skär citron i smala klyftor. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronjuice, hälften av dillen och persiljan i en liten skål. Krydda med en nypa salt* och peppar*.

4

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 10 min av potatisens tillagningstid. Stek lax med skinnet neråt i 3-4 min.

5

Vänd lax, tillsätt buljongen samt en klick smör*. Stek i ytterligare 3-4 min, eller tills laxen är genomstekt. TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

6

Lägg upp stekt lax, rostad potatis och rostade grönsaker på tallrikar. Skeda över citronbuljong på laxen och garnera med resterande dill och persilja. Servera med aioli och resterande citronklyftor.