topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Citronbakad torsk

Citronbakad torsk

med körvelsås och potatismos

Veckans fisk bjuder på spännande tillagningsmetoder och tillbehör. Vi täcker torsk med citronskivor och ångar den i ugnen. Vi serverar vår citronångade torsk med potatismos med finriven ost, en ljuvlig körvelsås med senap, och rostad morot och purjolök.

Taggar:
Under 650 kcal
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri
Senap
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

500 g

Bakpotatis

1 st

Morot

1 st

Palsternacka

1 st

Purjolök

250 g

Torsk

(Innehåller Fisk)

1 portionspåse

Körvel

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

12 g

Grov senap

(Innehåller Senap)

1 st

Citron

1 st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 2)

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ dl

Vatten (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2632 kJ
Energi (kcal)629 kcal
Fett19.4 g
varav mättat10.6 g
Kolhydrater75.2 g
varav socker19.9 g
Protein39.1 g
Salt3.3 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Rosta grönsaker
1

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skär morot och palsternacka (oskalad) i stavar.

Dela purjolök på hälften och sedan i kvartar på längden.

Placera morot, palsternacka och purjolök ena sidan av en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills mjuka.

Gör potatismos
2

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis och vitlök i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och lägg tillbaka potatis och vitlök i kastrullen. Mosa dem tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], riven ost, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar tills len. Täck med lock och sätt åt sidan.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered fisk
3

Under tiden, skär citron i 1 cm tunna skivor.

Torka fisk med hushållspapper, ringla över med olivolja och krydda med en nypa salt och peppar. Placera citronskivor ovanpå fisken.

Tillaga fisk
4

Placera fisken på den andra sidan plåten, när grönsakerna har 15 min kvar av tillagningstiden. Baka i 12-15 min, eller tills genomstekt. 

TIPS: Fisken är klar när köttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Laga körvelsås
5

Under tiden, grovhacka körvel. 

Tillsätt matlagningsgrädde, grönsaksbuljong, vatten [1/2 dl | 1 dl], körvel och senap till en medelstor kastrull på medelhög värme. Krydda med salt och peppar. 

Koka i 2-3 min, eller tills uppvärmt.

Servera
6

Lägg upp potatismos, torsk och grönsaker i djupa tallrikar.

Ringla sås över fisken.