
Majs, koriander och cajunkryddor är vanliga inslag i det mexikanska köket, och i kväll använder vi dem som suveräna smaksättare i denna megagoda middag. Vi lagar en bowl med fluffigt basmatiris, heta räkor, en chimichurri-inspirerad salsa med brynt majs, avokado, citrusfruktsyltad rödlök och färska örter samt en klick svalkande gräddfil.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Koriander
1 st
Citrusfrukt
1 st
Avokado
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
150 g
Basmatiris
1 st
Majs
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
1 g
Chiliflakes
½ st
Lök
1 st
Bladpersilja
½ st
Sallad
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till räkor
½ msk
Olja till salsa
¼ tsk
Salt till salsa

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Halvera citrusfrukt.
Finhacka lök.
Blanda lök, salt och en skvätt citrusfruktsaft i en liten skål. Ställ åt sidan.
Finhacka koriander och persilja.
Ansa och grovhacka sallad.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och tärna i 2 cm stora bitar.
Häll av majs.

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.
Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt. Ställ åt sidan i en stor skål.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Krydda räkor med Ay Cajun-ba, chiliflakes och salt.
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Under tiden, vänd ner lök (och lag), avokado, sallad, olivolja, salt och örter i skålen med stekt majs.

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med räkor, majs- och avokadosalsa och en klick gräddfil.