Skip to main content
Chipotlekryddad räkbowl
Chipotlekryddad räkbowl

Chipotlekryddad räkbowl

med chimichurrisalsa och gräddfil

Majs, koriander och cajunkryddor är vanliga inslag i det mexikanska köket, och i kväll använder vi dem som suveräna smaksättare i denna megagoda middag. Vi lagar en bowl med fluffigt basmatiris, heta räkor, en chimichurri-inspirerad salsa med brynt majs, avokado, citrusfruktsyltad rödlök och färska örter samt en klick svalkande gräddfil.

Taggar:
Snabb
Laga mig först
Under 650 kcal
Allergener:
Mjölk
Kräftdjur
Sulfiter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Koriander

1 st

Citrusfrukt

1 st

Avokado

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

150 g

Basmatiris

1 st

Majs

4 g

Ay Cajun-ba

(Innehåller: Sulfiter)

1 g

Chiliflakes

½ st

Lök

1 st

Bladpersilja

½ st

Sallad

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till räkor

½ msk

Olja till salsa

¼ tsk

Salt till salsa

Näringsvärden

Energi (kJ)2585 kJ
Energi (kcal)618 kcal
Fett24.3 g
varav mättat6.4 g
Kolhydrater83.6 g
varav socker7.7 g
Kostfiber8.3 g
Protein22 g
Kolesterol78 mg
Salt4.5 g
Potassium427.1 mg
Calcium47.2 mg
Iron0.8 mg

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
2

Halvera citrusfrukt.

Finhacka lök.

Blanda lök, salt och en skvätt citrusfruktsaft i en liten skål. Ställ åt sidan.

Finhacka koriander och persilja.

Ansa och grovhacka sallad.

Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur med en sked och tärna i 2 cm stora bitar.

Häll av majs.

Stek majs
3

Hetta upp en medelstor stekpanna på medelhög värme.

Stek majs i 4–5 min, eller tills lätt brynt. Ställ åt sidan i en stor skål.

Stek räkor
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Krydda räkor med Ay Cajun-ba, chiliflakes och salt.

Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: 1) Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten. 2) Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Blanda salsa
5

Under tiden, vänd ner lök (och lag), avokado, sallad, olivolja, salt och örter i skålen med stekt majs.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med räkor, majs- och avokadosalsa och en klick gräddfil.