Banh mi är en klassiker inom det vietnamesiska köket och består av en frasig baguette som fylls med kött och syltade grönsaker. Här har vi bytt ut brödet mot fluffigt jasminris och bjuder på en lättlagad version som serveras som en bowl och toppas med färska örter och srirachamajonnäs.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller: Senap, Ägg)
½ st
Gurka
150 g
Jasminris
1 portionspåse
Mynta & koriander
300 g
Fläskytterfilé
12 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
1 st
Morot
40 g
Sweet chilisås
5 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
50 g
Umamisås
(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
1 msk
Vatten till inläggning
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till kött
2 msk
Vatten till sås
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, finhacka morot (oskalad) och gurka.
Blanda vitvinsvinäger, vatten, socker och en nypa salt i en medelstor skål.
Rör i gurka och morot och ställ åt sidan.
Häll av lagen precis innan servering.
Skär kött i skivor (3 per person) på en separat skärbräda. Krydda med Ginger Ninja, salt och en nypa peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
Sänk till medelvärme och rör i umamisås, sweet chilisås och vatten. Sjud i ytterligare 1 min och ta sen av stekpannan från värme.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Under tiden, plocka mynta- och korianderblad (riv isär stora blad).
Fluffa upp ris med en gaffel och lägg upp ris och kött i djupa tallrikar.
Toppa kött med resterande sås från stekpannan.
Lägg upp syltade grönsaker på tallrikarna och ringla srirachamajonnäs över hela rätten.
Garnera med koriander, mynta och sesamfrön.