Aubergine tikka masala
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine tikka masala

Aubergine tikka masala

med ingefärsris och gurk- och persiljeraita

De flesta förknippar tikka masala med Indien, men visste du att rätten inte ursprungligen kommer därifrån? Den uppstod faktiskt i Storbritannien på 60- eller 70-talet som en mildare verison av klassiska indiska curryrätter för att passa brittiska smaklökar. Precis vem som uppfann den är oklart, men en sak är säkert – den är supergod! I kväll lagar vi en vegetarisk variant med rostad aubergine i en sås med kryddor, kokosmjölk och yoghurt och serverar den med kokt ris och en svalkande gurkraita.

Taggar:
Snabb
Lågkalori
Vegetarisk
Glutenfri
Allergener:
Senap
Ägg
Selleri
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Aubergine

1 burk

Tomatpuré

30 g

Tikka masala

150 g

Basmatiris

5 g

Ginger Ninja

(Innehåller Senap, Ägg)

1 st

Gurka

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 st

Lök

125 ml

Kokosmjölk

75 ml

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

½ st

Lime

4 g

Milda Mahal

1 st

Vitlöksklyfta

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

3 dl

Vatten (steg 1)

¼ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 4)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ dl

Vatten (steg 4)

¼ tsk

Socker (steg 4)

½ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2576 kJ
Energi (kcal)616 kcal
Fett24.5 g
varav mättat13.4 g
Kolhydrater80.7 g
varav socker16.8 g
Protein13.4 g
Salt7.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].

Rör i ris, hälften av Ginger Ninja och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Rosta aubergine
2

Under tiden, skär aubergine i 2 cm stora bitar.

Lägg aubergine på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

Rosta i ugnen i 20–25 min, eller tills mjuk och lätt gyllene.

Förbered råvaror
3

Under tiden, skär lök i tunna skivor.

Skär lime [1/2 st, 2P] i klyftor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Grovhacka persiljeblad.

Tärna gurka i 1 cm stora bitar.

Laga sås
4

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök i 2–3 min, tills mjuk.

Tillsätt vitlök, Milda Mahal, resterande Ginger Ninja och grönsaksbuljong och stek ytterligare 1 min.

Tillsätt tomatpuré, tikka masala, vatten [1/2 dl | 1 dl], kokosmjölk [1/2 paket, 2P], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk], en nypa peppar och en skvätt limesaft och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

Blanda raita
5

Under tiden, blanda gurka, persilja, yoghurt, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en skvätt limesaft i en skål.

Rör ner rostad aubergine i curry precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp ris i djupa tallrikar och toppa med tikka masala och gurkraita.

Servera med resterande limeklyftor.