Vad ska vi äta i kväll? Låt oss fresta med en fantastisk fläskgryta med kokosmjölk och asiatiska smaker till middag. Vi steker fläskkött och grönsaker och tillsätter sedan kokosmjölk, kycklingbuljong och limesaft för att laga vår gryta. Sedan serverar vi den med fluffigt jasminris som kokats med citrongräs och toppar med chiliflakes. Så är maten färdig!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Citrongräs
300 g
Fläskkotlett hel
1 st
Lime
150 g
Jasminris
4 g
Kycklingbuljong
25 ml
Sojasås
1 st
Vitlöksklyfta
1 g
Chiliflakes
1 st
Morot
180 ml
Kokosmjölk
200 g
Wokmix
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
¼ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Olja till stekning
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
½ tsk
Salt till sås
Banka citrongräs med en träsked.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Fräs citrongräs i 1–2 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min. Plocka bort citrongräs.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka morot (oskalad).
Skär lime i klyftor.
Skär kött i 1 cm tjocka strimlor på en separat skärbräda och krydda med salt.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min, eller tills brynt och genomstekt. Lägg över i en skål.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme. Tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek morot och wokmix i 4–5 min, eller tills mjuka.
Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 1–2 min, eller tills väldoftande.
Rör ner kokosmjölk, kycklingbuljong, vatten och sojasås i stekpannan. Sjud i 1 min, tills genomvarmt.
Tillsätt socker, salt, en nypa peppar och en generös skvätt limesaft. Rör ner kött.
Lägg upp ris i skålar och toppa med fläskgryta.
Garnera med chiliflakes och pressa över resterande limeklyftor.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.