Za'atar-kryddad aubergine
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Za'atar-kryddad aubergine

Za'atar-kryddad aubergine

med tahinisås och grekisk salladsost

Aubergine är en fenomenal grönsak, men den behöver lite kärlek för att komma till sin rätt. Det får den massor av i dagens recept, där vi rostar den mjuk och gyllene i ugnen med en dressing på balsamvinäger och za'atar. Vi serverar vår aubergine tillsammans med rostad tomat och salladsost på en bädd av fluffig couscous med lök, vitlök och vår egen kryddblandning Saha-Ras. Tahinisås, mandlar och persilja på toppen blir pricket över i:t.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Gluten
Vete
Sesam
Mjölk
Nötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

100 g

Couscous

(Innehåller Gluten, Vete)

2 st

Vitlöksklyfta

1 st

Lök

1 st

Aubergine

½ burk

Tomatpuré

2 st

Tomat

4 g

Saha-Ras

8 g

Za'atar

(Innehåller Sesam)

25 g

Tahini

(Innehåller Sesam)

1 portionspåse

Bladpersilja

100 g

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

20 g

Mandlar

(Innehåller Nötter Kan innehålla Råg, Sesam, Spelt, Vete, Korn, Gluten, Havre, Jordnötter)

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 paket

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olivolja (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

1 msk

Olivolja (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

¼ tsk

Socker (steg 2)

2.5 dl

Vatten (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 3)

¼ tsk

Salt (steg 4)

½ tsk

Socker (steg 4)

1 msk

Vatten (steg 4)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3426 kJ
Energi (kcal)819 kcal
Fett49 g
varav mättat16.9 g
Kolhydrater60.8 g
varav socker17.7 g
Protein27.1 g
Salt5.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Kastrull

Instruktioner

Rosta aubergine
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
 
Blanda balsamvinäger, olivolja [1 msk | 2 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och za'atar i en stor skål.
 
Skär aubergine i fjärdedelar på längden och vänd i skålen med dressing.
 
Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
 
Krydda generöst med salt och peppar och rosta i 20–30 min, eller tills mjuk.

Koka couscous
2

Under tiden, finhacka lök. Finhacka eller
pressa vitlök.
 
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelvärme. Stek lök i 4–5 min, tills mjuk.
 
Tillsätt vitlök, Saha-Ras, socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och tomatpuré [1/2 burk, 2P] och stek i 30 sek, tills väldoftande.
 
Tillsätt vatten [2½ dl | 5 dl], couscous och salt [1/2 tsk | 1 tsk] och koka upp. Rör om, ta av kastrullen från värme och låt stå under lock i 5 min, eller tills vattnet har absorberats.
 
Fluffa upp couscous med en gaffel och låt stå under lock till servering

Rosta tomater
3

Grovhacka tomat.
 
Placera tomat på plåten när det återstår 15 min av auberginens tillagningstid.
 
Ringla över olivolja och krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar.
 
Rosta i ugnen återstående 15 min.

Blanda tahinisås
4

Blanda tahini, yoghurt, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/2 tsk | 1 tsk] och vatten [1 msk | 2 msk] i en liten skål.

Förbered råvaror
5

Grovhacka mandlar och persilja.

Servera
6

Lägg upp couscous på tallrikar och smula över grekisk salladsost.
 
Toppa med aubergine och tomater, tahinisås och persilja och mandlar.