Pastagratäng brukar gå hem hos både vuxna och barn och extra snabbt går det när hela härligheten gräddas i stekpannan! Vegofärsen får smak av texmexkryddor och blandas med rigatoni i en krämig gräddsås med svarta bönor och majs innan den toppas med ost som blir gyllene och knaprig i ugnen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
180 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
5 g
Tex-Mex
1 st
Lök
1 st
Tomatpuré
½ g
Svarta bönor
1 g
Majs
50 g
Cheddar-/goudamix, riven
(Innehåller: Mjölk)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Koriander
1 st
Salladslök
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till vegoprotein
¼ tsk
Salt till sås
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka lök och koriander.
Skär salladslök i tunna skivor.
Häll av majs.
Häll av och skölj svarta bönor.
Hetta upp smör i en ugnstålig stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vegofärs och salt och stek i 4–5 min, eller tills färsen är lätt brynt.
Tillsätt matlagningsgrädde, sparat pastavatten, Tex-Mex, salt och en nypa peppar.
Sjud under omrörning på medelvärme i 2–3 min, eller tills såsen har tjocknat.
Vänd ner pasta, tomatpuré, majs och svarta bönor i såsen.
Toppa gratängen med ost och grädda i ugnen i 7–8 min, tills osten är gyllene.
TIPS: Häll över pastablandningen i en ugnsform om du inte har en ugnstålig stekpanna.
Lägg upp gratäng på tallrikar.
Toppa gratäng med salladslök och koriander.