Ubåtsmackor, eller subs, är klassiskt amerikanskt på många sätt: mycket bröd, mycket ost, mycket av allt! Här toppar vi brödet med en Tex-Mex-kryddad köttfärssås och riven ost och gratinerar i ugn tills det blir gyllenknaprigt. Till sist serverar vi med pommes (med mera ost, så klart) och en ljuvlig avokadosallad. Glöm inte servetterna!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Nötfärs
500 g
Potatis
2 st
Baguette
50 g
Cheddar-/goudamix, riven
40 g
Finriven ost
60 g
Rödvinssås
60 g
Salladsmix
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Paprika
390 g
Tomatpassata
5 g
Tex-Mex
40 g
Sweet chilisås
1 st
Avokado
1 st
Koriander
1 st
Tomat
½ tsk
Salt till potatis
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
½ msk
Smör till sås
½ msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera och kärna ur avokado. Gröp ur den med en sked och tärna i 1 cm stora bitar.
Finhacka koriander.
Grovhacka tomat.
Blanda salladsmix, koriander, avokado, tomat, salt och olivolja i en stor skål.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt köttfärs och paprika och krydda med salt.
Stek i 4–5 min, eller tills brynt.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Tillsätt vitlök och Tex-Mex-krydda och fräs i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt tomatpassata, rödvinssås, sweet chilisås och smör och koka upp.
Sänk till medelhög värme och koka i 5–6 min, eller tills tjocknat.
Halvera baguette på längden.
Lägg baguettehalvorna tätt intill varandra två och två i en ugnsform med bakplåtspapper.
Toppa med köttfärssåsen och cheddarmix.
Gratinera i ugnen i 10 min, eller tills osten är smält och gyllene.
När det återstår 10 min av pommesens tillagningstid, blanda ner finriven ost och rosta klart.
Lägg upp sub-sandwich, ostpommes och avokadosallad på tallrikar.