
Fisk ska man gärna äta tre gånger i veckan, men med recept som det här kan vi tänka oss att servera det varenda dag! Stekt sej i en smakrik glaze med sweet chilisås och soja spelar huvdrollen i denna supergoda middag och vi serverar den med fluffigt jasminris och en krämig sallad med spenat, gurka, ingefära, citrusfrukt och gräddfil. Salladslök och rostade sesamfrön på toppen blir pricken över i.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 tsk
Ingefära
½ g
Chiliflakes
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1 st
Citrusfrukt
5 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
250 g
Sej
(Innehåller: Fisk)
150 g
Jasminris
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Gurka
30 g
Spenat
40 g
Sweet chilisås
1 st
Salladslök
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till fisk
3 msk
Vatten till sås

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Riv ingefära (oskalad) fint.
Halvera citrusfrukt.
Blanda gräddfil, ingefära, en skvätt citrusfruktsaft och salt i en stor skål. Ställ åt sidan.

Skölj och finhacka spenat.
Skär gurka i halvmånar.
Skär salladslök i tunna skivor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Stek fisk i 2–3 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Under tiden, blanda sweet chilisås, sojasås, vatten, chiliflakes och en nypa salt och peppar i en liten skål.
Tillsätt sojablandning till pannan och ta av från värme. Vänd fisk i glaze.
Vänd ner spenat och gurka i skålen med dressing precis innan servering.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Lägg upp ris och sallad på tallrikar och toppa ris med fisk och räkor.
Skeda över resterande glaze från pannan och garnera med salladslök och sesamfrön.