
Kött och potatis – ibland behöver det inte vara svårare än så när vi vill laga en lyxig helgmåltid. I kväll serverar vi mör pannstekt rumpstek och ugnsrostad klyftpotatis som fått smak av färsk rosmarin. Dessutom lagar vi inte mindre än två supergoda tillbehör – en fräsch tomatsallad och gratinerade champinjoner som fått sällskap av vitlök, persilja och worcestershiresås. Men självklart är ingen festmåltid komplett utan en sås – kvällens variant består av ost och mornaysås.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300 g
Rumpstek
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1 st
Vitlöksklyfta
200 g
Champinjoner
1 st
Worcestershiresås
(Innehåller: Soja)
1 portionspåse
Bladpersilja
1 st
Rosmarin
500 g
Potatis
60 g
Salladsmix
125 g
Körsbärstomater
¾ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Salt (steg 2)
½ dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Plocka och finhacka rosmarinsblad [1 kvist | 2 kvistar]. Släng stjälken.
Skär potatis (oskalad) i 2 cm breda klyftor och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, rosmarin, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.

Under tiden, grovhacka svamp.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka persilja.
Blanda svamp, vitlök, persilja, worcestershiresås och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en medelstor ugnsform. Ringla över en skvätt olivolja, krydda med en nypa peppar och vänd runt.
Rosta i ugnen i 15–17 min, eller tills brynt.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Hetta upp samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Tillsätt mornaysås, vatten [1/2 dl | 1 dl] och finriven ost.
Sjud i 2–3 min, eller tills ost är smält. Krydda med en nypa peppar och tillsätt sky från foliepaketet.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda tomater, salladsmix, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och en nypa salt i en medelstor skål precis innan servering.

Skär kött i tunna skivor.
Lägg upp rosmarinspotatis, kött och sallad på tallrikar.
Toppa med ostsås och svamp.