Blev du frestad av det smarriga namnet på detta recept? Vi garanterar att du inte blir besviken på denna härliga fiskrätt. Vi steker havsabborre gyllene och spröd och ugnsrostar samtidigt spetskål som vi serverar med salladsmix, tomat och rostade pinjenötter. Vi kokar också potatis och vänder den i ett örtsmör med schalottenlök och persilja. Pricken över i:et blir en lyxig mornaysås med gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
30 g
Salladsmix
1 st
Citron
2 st
Vitlöksklyfta
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
200 g
Spetskål
1 st
Schalottenlök
Guldsparid
(Innehåller: Fisk)
400 g
Småpotatis
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Sesam, Havre, Spelt, Jordnötter, Råg, Korn, Vete)
1 st
Gräslök
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
1 st
Bladpersilja
1 st
Tomat
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Socker till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Olja till sås
½ dl
Vatten till sås
1 msk
Smör till smör
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Ta ut smör från kylskåpet.
Halvera potatis (oskalad).
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.
Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, skär spetskål i klyftor (1 per person).
Placera dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 15 min, eller tills kålen är gyllene och genomstekt men fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 2–3 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.
Under tiden, finhacka schalottenlök.
Skär citron i klyftor.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek schalottenlök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Rör ner socker, en skvätt citronsaft och en nypa salt och stek i ytterligare 2–3 min, tills karamelliserad. Ställ åt sidan i en skål och låt svalna något.
Medan schalottenlök steks, finhacka persilja och gräslök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj salladsmix. Grovhacka tomat.
Blanda salladsmix och tomat i en medelstor skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar på båda sidor.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene och krispigt.
Vänd försiktigt fisken och stek i ytterligare 1 min. Ställ åt sidan på en tallrik.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Låt stekpannan svalna något och torka ur den försiktigt. Hetta upp olivolja på medelhög värme.
Stek vitlök tills väldoftande, 30 sek.
Rör ner mornaysås, gräslök, vatten och en nypa salt och peppar och sjud tills genomvarmt, ca 1 min.
Tillsätt smör, persilja och en nypa salt och peppar till skålen med schalottenlök.
Mosa med en gaffel och vänd potatis i schalottenlöksmör precis innan servering.
Lägg upp potatis och fisk på tallrikar och toppa fisk med mornaysås.
Servera med spetskål på en bädd av sallad och tomat och toppa kål med finriven ost och pinjenötter.