Skip to main content
Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås
Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås

Pannstekt havsabborre och gräslöks-mornaysås

med örtpotatis och rostad spetskål

Blev du frestad av det smarriga namnet på detta recept? Vi garanterar att du inte blir besviken på denna härliga fiskrätt. Vi steker havsabborre gyllene och spröd och ugnsrostar samtidigt spetskål som vi serverar med salladsmix, tomat och rostade pinjenötter. Vi kokar också potatis och vänder den i ett örtsmör med schalottenlök och persilja. Pricken över i:et blir en lyxig mornaysås med gräslök.

Taggar:
Max 50g kolhydrater
Allergener:
Mjölk
Fisk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

30 g

Salladsmix

1 st

Citron

2 st

Vitlöksklyfta

100 g

Mornaysås

(Innehåller: Mjölk)

200 g

Spetskål

1 st

Schalottenlök

Guldsparid

(Innehåller: Fisk)

400 g

Småpotatis

10 g

Pinjenötter

(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Sesam, Havre, Spelt, Jordnötter, Råg, Korn, Vete)

1 st

Gräslök

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

1 st

Bladpersilja

1 st

Tomat

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Socker till karamelliserad lök

¼ tsk

Salt till fisk

½ msk

Olja till sås

½ dl

Vatten till sås

1 msk

Smör till smör

Näringsvärden

Energi (kJ)3206 kJ
Energi (kcal)766 kcal
Fett42.5 g
varav mättat14.4 g
Kolhydrater47.6 g
varav socker11.5 g
Kostfiber8.9 g
Protein44.9 g
Salt3 g
Trans Fat0.5 g
Potassium123 mg
Calcium5.5 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Koka potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Ta ut smör från kylskåpet.

Halvera potatis (oskalad).

Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar.

Ställ åt sidan under lock.

Ugnsrosta spetskål
2

Under tiden, skär spetskål i klyftor (1 per person).

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 15 min, eller tills kålen är gyllene och genomstekt men fortfarande har tuggmotstånd.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta pinjenötter i 2–3 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.

Karamellisera schalottenlök
3

Under tiden, finhacka schalottenlök.

Skär citron i klyftor.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek schalottenlök i 2–3 min, eller tills mjuk.

Rör ner socker, en skvätt citronsaft och en nypa salt och stek i ytterligare 2–3 min, tills karamelliserad. Ställ åt sidan i en skål och låt svalna något.

Medan schalottenlök steks, finhacka persilja och gräslök.

Finhacka eller pressa vitlök.

Skölj salladsmix. Grovhacka tomat.

Blanda salladsmix och tomat i en medelstor skål.

Stek fisk
4

Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och en nypa peppar på båda sidor.

Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene och krispigt.

Vänd försiktigt fisken och stek i ytterligare 1 min. Ställ åt sidan på en tallrik.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Laga sås
5

Låt stekpannan svalna något och torka ur den försiktigt. Hetta upp olivolja på medelhög värme.

Stek vitlök tills väldoftande, 30 sek.

Rör ner mornaysås, gräslök, vatten och en nypa salt och peppar och sjud tills genomvarmt, ca 1 min.

Tillsätt smör, persilja och en nypa salt och peppar till skålen med schalottenlök.

Mosa med en gaffel och vänd potatis i schalottenlöksmör precis innan servering.

Servera
6

Lägg upp potatis och fisk på tallrikar och toppa fisk med mornaysås.

Servera med spetskål på en bädd av sallad och tomat och toppa kål med finriven ost och pinjenötter.