Skip to main content
Räk- och ananasbowl

Räk- och ananasbowl

med vitlöksris och stekta grönsaker

Låt barnen vara med i köket och laga en rolig och exotisk rätt! Kvällens middag blir en härlig bowl med räkor i ananasglaze, vitlöksris, stekta grönsaker och riven kokos. Massor av spännande smaker och färger!

Taggar:
Snabb
Laga mig först
Allergener:
Kräftdjur
Selleri
Senap

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
20 minuter
NivåLätt
Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Långkornigt vitt ris

1 tsk

Ingefära

1 st

Paprika

1 st

Lök

1 st

Tomat

15 g

Riven kokos

(Kan innehålla spår av: Korn, Sesam, Råg, Jordnötter, Vete, Gluten, Nötter, Spelt, Havre)

113.5 g

Ananasskivor

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

2 g

Hello Sunrise

(Innehåller: Selleri, Senap)

1 st

Citrusfrukt

Ingår inte i din leverans

½ msk

Olja till ris

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

½ msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till räkor

1 msk

Smör till sås

1 dl

Vatten till sås

Energi (kJ)2493 kJ
Energi (kcal)596 kcal
Fett20.6 g
varav mättat9.8 g
Kolhydrater86.6 g
varav socker14.2 g
Kostfiber6.6 g
Protein16.9 g
Kolesterol78 mg
Salt3.4 g
Trans Fat0.1 g
Potassium530.7 mg
Calcium56.1 mg
Iron1 mg

Instruktioner

Koka ris
1

Finhacka eller pressa vitlök. 

Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelhög värme. 

Fräs vitlök och hälften av riven kokos i 30 sek, eller tills väldoftande. 

Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 14 min. 

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min. 

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Förbered grönsaker
2

Under tiden, riv ingefära (oskalad) fint.

Tärna paprika i 2 cm stora bitar.

Skär tomat i klyftor.

Tärna lök i 1 cm stora bitar.

Stek grönsaker
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek paprika, lök, tomat och en nypa salt och peppar i 3–4 min, eller tills mjuka. Ställ åt sidan och håll varmt.

Förbered frukt
4

Under tiden, grovhacka ananasringar (spara lagen!).

Skär citrusfrukt i klyftor.

Stek räkor
5

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt räkor och krydda med ingefära, Hello Sunrise och salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Tillsätt smör, vatten, ananasbitar och ananaslag. Stek i 1 min, eller tills räkor är glaserade.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Servera
6

Fyll en liten skål med ris och pressa så att det blir kompakt. Placera en tallrik ovanpå och vänd tillsammans så att riset formas till en kupa. Fortsätt med riset till resten av portionerna.

Lägg upp stekta grönsaker och räkor på tallrikarna.

Strö resterande riven kokos i en vågform över grönsaker och räkor.

Servera med citrusfrukt i klyftor.