
Är ni en familj som älskar lasagne? Kanske är det dags att testa en ny variant med denna vegetariska pastagratäng. Vi kokar rigatoni och steker vegofärs med lök, vitlök och tex mex-kryddor innan vi tillsätter tomatsås. Pasta och vegofärs får sällskap av mornaysås och ost och medan gratängen gräddas blandar vi en morotssallad med koriander och lime.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 paket
Rigatoni
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Soja)
160 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Korn, Soja)
1 st
Vitlöksklyfta
5 g
Tex-Mex
8 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
100 g
Mornaysås
(Innehåller: Mjölk)
½ paket
Krossade tomater
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
2 st
Morot
1 portionspåse
Koriander
½ st
Citrusfrukt
1 st
Lök
1 st
Chili
1 msk
Olivolja (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 4)
½ msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)

Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 7–8 min. Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten [1 dl | 2 dl] i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja, så den inte klibbar ihop.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) Pasta färdiglagas i steg 4

Under tiden, finhacka lök. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lök i 3–4 min, tills mjuk och genomskinlig

Tillsätt vegofärs, vitlök, Ay Cajun-ba, Tex-Mex, socker [1/2 tsk | 1 tsk] och salt [1/2 tsk | 1 tsk] till stekpannan och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.

Rör ner krossade tomater [1/2 paket, 2P] och sparat kokvatten i stekpannan och sjud i 2–3 min.
Vänd ner pasta.
Lägg över till en ugnsform och sprid ut i ett jämnt lager.
Blanda mornaysås med vatten [1/2 dl | 1 dl] i en liten skål och häll över pasta. Toppa med finriven ost.
Grädda i ugnen i 10–12 min, tills ost har smält och sås bubblar.


Lägg upp pastagratäng och morot- och koriandersallad i djupa tallrikar.
Toppa gratäng med jalapeno och servera med resterande limeklyftor för att pressa över rätten.
TIPS: Skippa jalapeno eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.