Har du aldrig hört om orzotto? Det är en italiensk maträtt som påminner om risotto. Skillnaden är att i orzotto används orzo – en pasta som liknar ris, men smakar som pasta. Vår krämiga tomatorzotto består av orzo blandad med ost, tomat och grädde. Vi toppar med balsamicostekt svamp och broccoli, krispig pangrattato, färsk rucola och pinjenötter!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
4 g
Medelhavets Pärla
150 g
Portabello
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
25 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Gluten, Nötter, Sesam, Havre, Spelt, Jordnötter, Råg, Korn, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
180 g
Orzo
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
35 g
Tomatpuré
40 g
Rucola
1 st
Lök
125 g
Broccoli
300 g
Kycklingbröstfilé
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Socker till sås
4.5 dl
Vatten till orzotto
¼ tsk
Salt till orzotto
1 msk
Olja till grönsaker
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till pangrattato
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Finhacka lök.
Smält smör i en stor stekpanna (använd en som har lock) på medelhög värme.
Stek lök i 1–2 min, eller tills genomskinlig.
Tillsätt tomatpuré, Medelhavets Pärla, Vitlöksflörter och socker och stek i 30 sek.
Rör i orzo, vatten, sojasås och salt.
Koka upp och sänk till medelvärme. Sjud under loc i 12–14 min, eller tills orzo är ”al dente”. Rör om då och då.
TIPS: 1) Använd aluminiumfolie om du inte har ett lock 2) ”Al dente” betyder att orzo är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stor bitar.
Placera svamp och broccoli på ena sidan av en plåt med bakplåtspapper och blanda med balsamvinäger, olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 8–10 min, eller tills mjuka.
Under tiden, skölj rucola.
Finhacka eller pressa lök.
Placera panko, lök, olivolja och en nypa salt på andra sidan av bakplåten och blanda väl när det återstå 5 min av svampens och broccolins tillagningstid.
Placera pinjenötter i ett hörn av plåten.
Rosta i 3–4 min, eller tills pangrattato och pinjenötter är gyllene.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt kyckling och krydda med salt. Stek i 2 min per sida, eller tills brynt. Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 2–3 min per sida, eller tills genomstekt.
Rör ner matlagningsgrädde i orzon. Sjud i 1–2 min, eller tills såsen har tjocknat något. Ta av stekpannan från värme och rör i riven ost.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om orzotton ser torr ut.
Lägg upp orzotto och kyckling i skålar.
Toppa med svamp och broccoli och strö över pangrattato.
Garnera med rucola och pinjenötter.
TIPS: Ringla eventuellt över en skvätt olivolja.