Kolja är, tack vare sin milda och goda smak, en fisk som även de minsta familjemedlemmarna brukar gilla. I kväll tillagar vi den med ett täcke av panko och pumpafrön som blir gyllene och knaprigt i ugnen. Krämigt rotmos och rostade morötter med persilja blir smarriga tillbehör och vi serverar hela härligheten med en gräddig sås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Kolja
(Innehåller Fisk)
1 portionspåse
Bladpersilja
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
500 g
Bakpotatis
1 st
Rotselleri
(Innehåller Selleri)
75 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
2 st
Morot
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
1.5 msk
Olivolja (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 5)
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skär morot (oskalad) i 1 cm tjocka bitar på diagonalen och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills möra.
Under tiden, skala och tärna potatis och rotselleri i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och rotselleri i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis och rotselleri tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Grovhacka pumpakärnor.
Blanda pumpakärnor, panko, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och olivolja [11/2 msk | 3 msk] i en liten skål.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med en nypa salt och peppar.
Toppa med pankoblandning och pressa försiktigt fast den på fisken.
När det återstår 10 min av morötternas tillagningstid, placera fisk på andra sidan av plåten [2 plåtar, 4P].
Tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills fisk är genomstekt och panko gyllene.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Under tiden, hetta upp en liten kastrull på medelhög värme.
Tillsätt vatten [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], en nypa salt och peppar och sjud i 1–2 min, tills genomvarmt.
Riv persiljeblad i grova bitar.
Vänd morötter med persilja i en medelstor skål precis innan servering. Tillsätt eventuellt en klick smör.
Lägg upp rotsellerimos, morötter och fisk på tallrikar.
Toppa fisk med sås.