Rigatoni är din bästa kompis när du ska laga en riktigt krämig pastarätt och vill att pastan ska suga upp varenda liten droppe av såsen. Det är därför vi har valt den till detta recepet. I kväll lagar vi nämligen en underbart god sås med spenat som ger en vacker grön färg och matlagningsgrädde för den rätta konsistensen. Vi toppar middagen med stekta körsbärstomater och pinejnötter, smulad getost och färsk basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Lök
125 g
Körsbärstomater
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Rigatoni
(Innehåller Gluten, Vete Kan innehålla Soja, Senap)
1 portionspåse
Basilika
100 g
Getost
(Innehåller Mjölk)
60 g
Spenat
1 st
Salladslök
1 portionspåse
Bladpersilja
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. Ringla över en skvätt olivolja.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
TIPS: ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Under tiden, finhacka lök och finhacka eller pressa vitlök.
Skölj spenat.
Finhacka spenat och persilja och skär salladslök i tunna skivor.
Halvera körsbärstomater.
Under tiden, hetta upp smör i en medelstor kastrull på medelvärme.
Stek lök i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt vitlök och stek i ytterligare 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt spenat, persilja och salladslök. Stek i 1 min, eller tills spenat mjuknar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek körsbärstomater, pinjenötter och en nypa salt i 1–2 min, eller tills pinjenötter är brynta och tomater spricker. Ställ åt sidan.
Tillsätt matlagningsgrädde, sojasås och pastavatten till stekpannan med lök.
Mixa med en stationär mixer eller stavmixer tills såsen är slät och grön.
Häll över såsen till pannan och sjud på medelvärme i 3–4 min, eller tills något tjocknad.
Krydda med salt och en nypa peppar. Rör ner grön sås i pasta.
TIPS: Om du inte har en mixer finhackar du spenat, salladslök och persilja och tillsätter det till såsen.
Lägg upp pasta med sås i skålar.
Toppa med körsbärstomater, pinjenötter och smulad getost.
Garnera med rivna basilikablad.