
Slå dig till bords och avnjut denna matiga och fräscha grekiska sallad. I detta recept har vår kock Pernille gett denna älskade klassiker en twist och serverar salladen med rostade kikärtor kryddade med underbart aromatisk oregano och lagom tuggmotstånd i form av solroskärnor. De färska grönsakerna är skurna i lagom stora munsbitar, den smulade salladsosten ger fin sälta och den nygjorda tzatzikin ger en uppskattad kick. Sätt härnäst tänderna i en nybakad vitlöksbaguette och dröm dig bort till soliga äventyr.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
60 g
Salladsmix
150 g
Grekisk salladsost
½ st
Baguette
2 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rödlök
1 paket
Kikärtor
1 portionspåse
Kruspersilja
1 st
Tomat
20 g
Solroskärnor
1 g
Torkad oregano
1 st
Gurka, piccolo
st
Gurka
75 g
Gräddfil
1.33 msk
Smör

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ställ smöret* på köksbänken så att det blir rumstemperat. Skär baguette [1/2 st, 2 pers] i ca 3 cm breda skivor. Finhacka vitlök. Skiva rödlök [1/2 st, 2 pers] tunt. Skölj kikärtor under kallt vatten. Finhacka persilja. Grovhacka tomat.

Blanda smör*, hälften av vitlöken, en nypa salt* och peppar* i en skål med en gaffel. Bre vitlökssmöret på båda sidor av brödskivorna och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Häll solrosfrön vid sidan av brödet och rosta i ugnen i 8-10 min, eller tills gyllene.

Hetta upp en generös skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt kikärtor, oregano, en nypa salt* och peppar*. Stek i 4-5 min, rör om regeulbundet, tills kikärtorna fått en krispig gyllene yta.

Riv gurka medan kikärtorna steks. Pressa ur vätskan ur gurkstrimlorna genom en sil. Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2 pers] och resterande vitlök i en skål. Krydda med en nypa salt* och peppar* och ställ tzatzikin åt sidan till servering.

Blanda kikärtor, tomater, rödlök och salladsmix i en salladsskål. Ringla över olivolja* och krydda med en nypa salt* och peppar*.

Fördela den grekiska salladen med kikärtor mellan era tallrikar. Smula över salladsost, persilja och rostade solrosfrön. Servera med tzatziki och vitlöksbröd vid sidan av.