"Orecchiette" betyder "små öron" på italienska, och det är ju en perfekt beskrivning av den här pastaformen som är som gjord för att serveras med en god sås. I kvällens recept blir det en gräddig sås med körsbärstomater, spenat och stekt kyckling. Lite italiensk ost på toppen? Självklart. Buon appetito!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
180 g
Orecchiette
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Ägg, Senap)
1 st
Lök
250 g
Körsbärstomater
1 st
Vitlöksklyfta
30 g
Spenat
1 st
Citrusfrukt
300 g
Strimlad kycklingbröstfilé
2 g
Vitlöksflörter
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
20 g
Parmigiano Reggiano
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
½ g
Chiliflakes
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Sparat pastavatten
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka pasta i 11–12 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
Under tiden, halvera lök och skär den i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Halvera citrusfrukt.
Skölj spenat.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling i stekpannan och krydda med salt och Vitlöksflörter. Pressa över saft från den ena citrusfrukthalvan.
Stek kyckling i 4–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Vänd den då och då.
TIPS: Kycklingen är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.
Tillsätt lök och körsbärstomater i stekpannan och stek i 3–4 min, tills något mjuknat.
Rör ner matlagningsgrädde, vitlök, hälften av osten, buljong, chiliflakes, salt och sparat pastavatten.
Sänk till medelvärme och sjud i 1–2 min, tills tjocknat.
Precis före servering, rör ner pasta och spenat i såsen.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp pasta, kyckling och sås i skålar.
Toppa med resterande ost.