topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Klassisk cottage pie

Klassisk cottage pie

med gratinerat potatismos och tomatsallad

Cottage pie är en riktig klassiker i det engelska köket – en rustik och värmande rätt med välbekanta ingredienser. Vi lagar en köttfärssås med rödvinssås, tomatpuré, kycklingbuljong och medelhavskryddor och toppar den med ett krämigt potatismos med ost i en ugnsform. Medan pajen gräddas förbereder vi en fräsch tomatsallad som vi toppar med solroskärnor.

Taggar:
Glutenfri
Barnvänlig
Allergener:
Sulfiter
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Nötfärs

500 g

Bakpotatis

4 g

Medelhavets Pärla

8 g

Vitlöksflörter

1 st

Lök

4 g

Kycklingbuljong

60 g

Rödvinssås

(Innehåller Sulfiter)

1 burk

Tomatpuré

20 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

60 g

Salladsmix

1 st

Tomat

20 g

Solroskärnor

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 1)

½ tsk

Salt (steg 2)

1 msk

Olivolja (steg 2)

1 msk

Ketchup (steg 3)

1 dl

Vatten (steg 3)

½ msk

Olivolja (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3126 kJ
Energi (kcal)747 kcal
Fett41.7 g
varav mättat14.8 g
Kolhydrater63.3 g
varav socker16 g
Protein37.4 g
Salt5.9 g

Köksredskap

Stekpanna
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk], finriven ost och en nypa peppar i kastrullen.

Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Stek färs
2

Under tiden, finhacka lök.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek färs, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och lök i 4–5 min, eller tills brynt.

Laga sås
3

Tillsätt Vitlöksflörter, Medelhavets pärla och tomatpuré till stekpannan. Stek i 30 sek, tills väldoftande.

Rör ner kycklingbuljong, ketchup [1 msk | 2 msk], rödvinssås och vatten [1 dl | 2 dl] och sjud i 2–3 min, tills tjocknat.

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Grädda paj
4

Häll över köttfärssås i en ugnsform.

Sprid ut potatismos i ett jämnt lager ovanpå köttfärssåsen.

Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills gyllene och bubblande.

Blanda sallad
5

Under tiden, grovhacka tomat.

Skölj salladsmix.

Blanda salladsmix, tomat, olivolja [1/2 msk | 1 msk] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål precis innan servering.

Servera
6

Låt pajen svalna något innan servering.

Lägg upp paj på tallrikar och servera med tomatsallad toppad med solroskärnor.