Ät fisk minst en gång i veckan säger de, så vi gör vad vi kan för att underlätta och serverar dig här ett klassiskt recept på ugnsbakad citronlax, kombinerad med smakkompisar i form av dill, aioli och rostad potatis. Med en klick smör lyfter vi smakerna till höjden och gör kvällens middag till en njutbar upplevelse.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Sej
(Innehåller: Fisk)
1 st
Citron
250 g
Broccoli
30 g
Spenat
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
40 g
Aioli
(Innehåller: Ägg, Senap)
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
½ tsk
Salt till potatis
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till fisk
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, finhacka (eller pressa) vitlök.
Grovhacka dill.
Skär citron i klyftor.
Skölj spenat.
Blanda vatten, grönsaksbuljong, vitlök, en generös skvätt citronsaft och hälften av dillen i en liten skål.
Skär broccolibuketter och stjälken i 2 cm stora bitar.
Placera broccoli på plåten med potatis när det återstår 15 min av potatisens tillagningstid.
Ringla över lite olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen resterande tid.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek fisk i 2–3 min.
Vänd fisk och tillsätt buljong och en klick smör.
Stek i ytterligare 2–3 min, eller tills genomstekt.
Vänd potatis och broccoli med spenat och sesamfrön på plåten.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Lägg upp fisk, potatis och broccoli på tallrikar.
Toppa fisk med citronbuljong och garnera med citronklyftor och resterande dill.
Servera med aioli.