Hamburgare smakar alltid gott, och givetvis är det roligt att variera lite, så ikväll bjuder vi på ett läckert recept på vegetariska hamburgare med kidneybönor, mozzarella ost och vår ljuvliga kryddblandning som vi kallar för Mamas favorit. Vi bygger våra burgare med bönbiffar, sallad, tomat och hempicklad gurka och rödlök, och serverar dem med krispiga pommes.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
500 g
Potatis
1 st
Gurka
1 st
Rödlök
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
1 paket
Kidneybönor
30 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller Ägg)
½ st
Sallad
1 st
Tomat
50 g
Riven mozzarella
(Innehåller Mjölk)
2 st
Briochebröd
(Innehåller Ägg, Gluten, Mjölk, Vete Kan innehålla Sesam, Soja)
25 g
Ketchup
25 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
1 tsk
Socker (steg 2)
1 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär potatis (oskalad) i 1cm pommes och placera på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja* och en nypa salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 25-30 min, eller tills gyllene.
Skiva gurka tunt. Halvera rödlök, skär ena halvan i tunna skivor och spara andra halvan till senare. Blanda gurka, skivad rödlök, vitvinsvinäger, vatten* [1 msk | 2 msk], socker* [1 tsk | 2 tsk] och en nypa salt* i en liten skål. Ställ åt sidan tills det ska serveras.
Finhacka eller pressa vitlök och resterande rödlök. Skölj kidneybönor. Blanda vitlök, hackad rödlök och kidneybönor i en medelstor skål. Mosa med en gaffel till en mjuk färs. Rör i panko, Mamas Favorit, salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Forma färsen till biffar (1 per pers) gör dem lite större än hamburgerbröden. Biffarna ska vara ca 3 cm höga.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja* så det täcker pannan. Lägg ner biffar och pressa dem lätt med en stekspade. Stek i 4-5 min på varje sida, eller tills krispiga och gyllene. TIPS: Vänd inte biffarna för tidigt, då kan de gå sönder. Dra av salladsblad och skär tomat i tunna skivor.
Överför biffar till en plåt med bakplåtspapper, krydda dem med salt* och strö över mozzarella. Dela burgerbröd på mitten och placera dem på samma plåt. Baka tills osten har smält och bröd är genomvarma, 3-4 min. Häll av vätska från picklade grönsaker.
Bre ketchup på ena sidan av brödet och majonnäs på den andra. Bygg burgare med gratinerade bönbiffar, salladsblad, tomat och picklade grönsaker. Servera med pommes, resterande picklade grönsaker, samt resterande ketchup och majonnnäs som dipp.