Köttbullar är en klassiker som de flesta gillar, men den här gången serverar vi dem inte med potatis och lingonsylt. I stället tillagar vi köttbullarna med tomatsås och ost i ugnen och serverar dem med nygräddat vitlöksbröd och en snabb sallad med körsbärstomater.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
100 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
250 g
Blandfärs
4 g
Köttbuljong
125 g
Körsbärstomater
4 g
Medelhavets Pärla
390 g
Krossade tomater, vitlök & lök
2 st
Vitlöksklyfta
60 g
Salladsmix
1 st
Rödlök
1 st
Bladpersilja
1 st
Pizzadeg
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)
1 st
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
2 msk
Olja till vitlöksolja
¼ tsk
Salt till sås
1 dl
Vatten till sås
½ tsk
Socker till sås
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta ut pizzadegen från kylen och dess förpackning minst 10 min innan tillagning.
Blanda blandfärs, ägg, ströbröd, hälften av Medelhavets Pärla och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.
TIPS: Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 4–5 min, eller tills brynta (de fortsätter att tillagas i steg 3). Vänd dem då och då. Lägg över dem i en ugnsform.
Under tiden, finhacka rödlök och persilja. Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda vitlök, olivolja och persilja i en liten skål och ställ åt sidan.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök i 1–2 min, tills mjuk.
Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt, vatten och socker.
Häll såsen i ugnsformen med köttbullar och toppa med gouda.
Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Placera degen på ytan med mjöl och rulla ut degen med händerna (eller en kavel) till en 1 cm tjock rektangel.
Om degen är svår att rulla ut kan du låta den vila i några minuter och försöka igen.
Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Vik degen i tre och gör små gropar i degen med fingrarna.
Ringla över vitlöksolja och krydda generöst med salt (använd havssalt om du har det).
Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 12–13 min, eller tills osten har smält, såsen bubblar och köttbullar och bröd är färdiggräddade.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.
Rör i olivolja precis innan servering.
Skär bröd i skivor.
Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.
Servera med bröd och sallad.