
Köttbullar i tomatsås. Det har ni säkert ätit många gånger. Överraska barnen med en spännande variant. Vi gör ljuvliga köttbullar med medelhavs kryddor, som vi blandar med tomatsås, och gratinerar i ugnen med mozzarella. Vi hoppar över pasta ikväll och serverar våra köttbullar med färskt vitlöksbröd och en krispig tomatsallad.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250
Blandfärs
1
Krossade tomater, vitlök & lök
4
Medelhavets Pärla
4
Köttbuljong
1
Rödlök
2
Vitlöksklyfta
100
Riven mozzarella
(Innehåller: Mjölk)
1
Pizzadeg
(Innehåller: Vete, Gluten)
60
Salladsmix
25
Pankoströbröd
(Innehåller: Vete, Gluten, Sulfiter)
1
Bladpersilja
125
Körsbärstomater
½
Salt (steg 1)
1
Ägg (steg 1)
2
Olivolja (steg 2)
¼
Salt (steg 3)
½
Socker (steg 3)
1
Vatten (steg 3)
½
Olivolja (steg 5)

Sätt ugnen på 220°C/200°C (varmluft).
Rulla ut pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper), och låt den vila på ett varmt ställe tills steg 4.
Blanda blandfärs, ägg [1 st | 2 st], panko, hälften av Medelhavets Pärla och salt [½ tsk | 1 tsk] i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 4-5 min, eller tills brynta (de färdiglagas senare i ugnen). Lägg över dem i en ugnsform.
Under tiden, finhacka rödlök, persilja och vitlök.
Blanda vitlök, olivolja [2 msk I 4 msk] och persilja i en liten skål, och ställ åt sidan.

Tillsätt lök till stekpåannan och stek i 1-2 min, tills mjuk.
Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], vatten [1 dl | 2 dl] och socker [1/2 tsk | 1 tsk].
Lägg över såsen till ugnsformen med köttbullar och strö över mozzarella.

Lägg över pizzadeg (och medföljande bakplåtspapper) till en plåt.
Vik pizzadegen tredubbel och gör små hål i degen med fingrarna. Ringla över vitlöksolivolja och krydda generöst med salt (använd grovt salt om du har det).
Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 14-15 min eller tills osten har smält, såsen bubblar och bröd är bakat.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Under tiden, skölj salladsmix.
Halvera körsbärstomater.
Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.
Rör i olivolja [1/2 msk I 1 msk] precis innan servering.

Skär bröd i skivor.
Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.
Servera med bröd och sallad.