Skip to main content
Ugnsbakade köttbullar i tomatsås
Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

Ugnsbakade köttbullar i tomatsås

med färskt vitlöksbröd och tomatsallad

Köttbullar är en klassiker som de flesta gillar, men den här gången serverar vi dem inte med potatis och lingonsylt. I stället tillagar vi köttbullarna med tomatsås och ost i ugnen och serverar dem med nygräddat vitlöksbröd och en snabb sallad med körsbärstomater.

Taggar:
Laga mig först
Allergener:
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

100 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

250 g

Blandfärs

4 g

Köttbuljong

125 g

Körsbärstomater

4 g

Medelhavets Pärla

390 g

Krossade tomater, vitlök & lök

2 st

Vitlöksklyfta

60 g

Salladsmix

1 st

Rödlök

1 st

Bladpersilja

1 st

Pizzadeg

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Sesam)

Ingår inte i din leverans

1 st

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

2 msk

Olja till vitlöksolja

¼ tsk

Salt till sås

1 dl

Vatten till sås

½ tsk

Socker till sås

½ msk

Olja till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)5464 kJ
Energi (kcal)1306 kcal
Fett64.2 g
varav mättat24.3 g
Kolhydrater122 g
varav socker22.4 g
Protein60.3 g
Salt8.3 g

Instruktioner

Rulla köttbullar
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta ut pizzadegen från kylen och dess förpackning minst 10 min innan tillagning.

Blanda blandfärs, ägg, ströbröd, hälften av Medelhavets Pärla och salt i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (5 per person) med fuktiga händer och placera dem på en tallrik. 

TIPS: Rumstempererad deg är lättare att kavla ut.

Stek köttbullar
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 4–5 min, eller tills brynta (de fortsätter att tillagas i steg 3). Vänd dem då och då. Lägg över dem i en ugnsform.

Under tiden, finhacka rödlök och persilja. Finhacka eller pressa vitlök.

Blanda vitlök, olivolja och persilja i en liten skål och ställ åt sidan. 

Laga sås
3

Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök i 1–2 min, tills mjuk.

Rör i resterande Medelhavets Pärla, köttbuljong, krossade tomater, salt, vatten och socker.

Häll såsen i ugnsformen med köttbullar och toppa med gouda.

Grädda gratäng och bröd
4

Strö generöst med vetemjöl över köksbänken. Placera degen på ytan med mjöl och rulla ut degen med händerna (eller en kavel) till en 1 cm tjock rektangel.

Om degen är svår att rulla ut kan du låta den vila i några minuter och försöka igen.

Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Vik degen i tre och gör små gropar i degen med fingrarna. 

Ringla över vitlöksolja och krydda generöst med salt (använd havssalt om du har det).

Sätt in köttbullar och bröd i ugnen. Tillaga i 12–13 min, eller tills osten har smält, såsen bubblar och köttbullar och bröd är färdiggräddade.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Blanda sallad
5

Under tiden, skölj salladsmix. 

Halvera körsbärstomater.

Blanda salladsmix och körsbärstomater i en medelstor skål och krydda med en nypa salt och peppar.

Rör i olivolja precis innan servering.

Servera
6

Skär bröd i skivor.

Lägg upp ugnsbakade köttbullar i tomatsås i skålar.

Servera med bröd och sallad.