Skip to main content
Ugnsbakad torsk i ört- och hasselnötssås
Ugnsbakad torsk i ört- och hasselnötssås

Ugnsbakad torsk i ört- och hasselnötssås

med honungsrostad rödbeta och palsternacka

Njut av havets läckra smaker med vår ugnsbakade torsk, där den goda fisken får sällskap av krämigt mos, rostade rotfrukter och en härlig smörsås. Rätten erbjuder en lätt men tillfredsställande måltid med en symfoni av smaker.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Nötter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Torsk

(Innehåller: Fisk)

20 g

Hasselnötter

(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Sesam, Spelt, Vete, Korn, Havre, Jordnötter, Råg)

1 st

Citron

1 st

Bladpersilja

1 st

Gräslök

500 g

Potatis

2 st

Palsternacka

25 g

Honung

1 st

Vitlöksklyfta

2 st

Rödbeta

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till grönsaker

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

¼ tsk

Salt till fisk

3 msk

Smör till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3317 kJ
Energi (kcal)793 kcal
Fett29.8 g
varav mättat13.4 g
Kolhydrater94.7 g
varav socker34.3 g
Kostfiber14.6 g
Protein35.1 g
Kolesterol0.1 mg
Salt2.5 g
Potassium1150 mg

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skär palsternacka (oskalad) i 1 cm tjocka stavar.

Skär rödbeta (oskalad) i 1 cm breda klyftor.

Placera dem på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Laga mos
2

Under, tiden, skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar. Skala vitlök.

Koka potatis och vitlök i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis och vitlök med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered råvaror
3

Under tiden, grovhacka hasselnötter.

Finhacka persilja och gräslök.

Halvera citron.

Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.

Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en skål.

Ugnsbaka fisk
4

Vänd rödbeta och palsternacka med honung när det återstår 10 min av tillagningstiden. Rosta resterande tid.

Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.

Placera den på en ny plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 8–10 min, eller tills genomstekt.

TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Laga sås
5

Under tiden, smält smör i samma stekpanna på medelhög värme

Sjud under omrörning i 3–4 min, tills något brynt.

Ta av från värme och rör ner en generös skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar, persilja, hasselnötter och gräslök.

Servera
6

Lägg upp mos, rotfrukter och fisk på tallrikar.

Skeda örtsås över fisk.