15 ml
Tomatpassata
170 g
Balsamvinäger
(Innehållersulfiter)20 g
Pärlcouscous
(Innehållergluten)300 g
Lök
1 burk
Vitlöksklyfta
efter behov
Körsbärstomater
1.5 dl
Gräddfil
(Innehållermjölk)Hasselnötter
(Innehållernötter)Bladpersilja
Tomatsås
(Innehållersulfiter)Krossade tomater
Tomatpuré
Socker*
Vatten*
Koka upp en kastrull med vatten*. Häll i pärlcouscous och en nypa salt*. Koka tills den är mjuk med lite tuggmotstånd, 8-10 min. Häll av vattnet och häll tillbaka couscousen i kastrullen. Rör i en skvätt olja*. Sätt åt sidan under lock.
Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en skvätt olja* i en stor kastrull på hög värme. Fräs lök och vitlök i 1-2 min.
Tillsätt körsbärstomater i kastrullen och fräs i 3-4 min. Tillsätt balsamvinäger, tomatsås, finkrossade tomater, tomatpassata, tomatpuré, vatten* (se ingredienslistan) och en nypa socker*. Krydda med en nypa salt* och peppar* och låt soppan sjuda i ca 5-10 min.
Grovhacka hasselnötter. Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Rosta hasselnötter i 1-2 min. Häll över nötterna i en skål och sätt åt sidan.
Grovhacka persilja. Ta av kastrullen från värmen när soppan har sjudit klart. Rör i en stor matsked gräddfil.
Servera tomatsoppan i djupa tallrikar. Toppa med pärlcouscous, en klick gräddfil och hasselnötter. Avsluta med att strö över persilja.