”Taquitos” betyder helt enkelt ”små tacos”, och är en mexikansk rätt med fyllda tortillabröd som rullas ihop och steks eller gräddas. Vi lagar en vegetarisk variant med en fyllning på svarta bönor, morot, lök, och vitlök i enchiladasås med Tex-Mex-krydda och riven gouda som smälter medan våra taquitos gräddas gyllene i ugnen. Cajunkryddad rostad potatis, färsk babyspenat och en klick asiatisk majonnäs blir perfekta tillbehör.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 paket
Svarta bönor
8 st
Minitortillas
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Lök
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
100 g
Enchiladasås
5 g
Tex-Mex
30 g
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
500 g
Potatis
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
½ st
Lime
50 g
Asiatisk majonnäs
(Innehåller: Sesam, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Vete)
½ tsk
Salt (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ dl
Vatten (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 5)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera dem på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, Ay Cajun-ba, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
Riv morot (oskalad) grovt.
Finhacka lök.
Finhacka eller pressa vitlök.
Häll av och skölj svarta bönor.
Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot, lök och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] under omrörning i 3–4 min, tills mjuka.
Tillsätt vitlök och Tex-Mex och stek i ytterligare 1 min, eller tills väldoftande.
Tillsätt svarta bönor och vatten [1/2 dl | 1 dl] och sjud under omrörning i 3–4 min, tills mjuka. Ta av från värme och rör ner hälften av enchiladasåsen.
Lägg tortillas på en skärbräda och fyll dem med bönor och ost. Rulla ihop och fördela med kanten ner i ett jämnt lager i en ugnsform.
Toppa med en generös skvätt olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.
Grädda i ugnen i 8–10 min, eller tills gyllene och något krispiga.
Skölj och grovhacka spenat.
Halvera lime [1/2 st, 2P].
Blanda spenat, olivolja [1/2 msk | 1 msk], limesaft [1/2 msk | 1 msk], en nypa salt och peppar i en skål.
Lägg upp taquitos och potatis på tallrikar.
Toppa med resterande enchiladasås.
Servera med spenatsallad och en klick asiatisk majonnäs.