Det sydostasiatiska köket kännetecknas av lättlagade rätter med olika starka aromatiska komponenter. Det får ni exempel på här med detta spännande recept med massor av härliga ingredienser. Vitlöksriset sköter sig själv på spisen, samtidigt som vi steker kött och grönsaker med asiatiska kryddor, och så serverar vi härligheterna med svart sesammajonnäs och gurkskivor. Enklare än så här blir det inte att laga asiatiskt!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
50 g
Vegansk sesammajonnäs
300 g
Fläskkotlett hel
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
12.5 ml
Sojasås
4 g
Ga-Laksa
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Morot
1 st
Avokado
½ msk
Olja till ris
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till kött
1 tsk
Socker till sås
¼ tsk
Salt till sås
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en medelstor kastrull på medelvärme.
Fräs vitlök i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt vatten och koka upp. Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Under tiden, skär gurka i skivor.
Skär morot (oskalad) i tunna halvmånar.
Grovhacka pak choi.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot tills den börjar bli mjuk, 3–4 min.
Tillsätt pak choi och salt och stek i 2 min, tills den har mjuknat.
Lägg över till en skål.
Under tiden, skär kött i 2 cm strimlor på en separat skärbräda och krydda med salt.
Hetta upp stekpannan (torka inte ur) på medelhög värme, och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek kött och Ga-Laksa i 2–3 min.
Tillsätt stekta grönsaker, sojasås och socker. Sjud i 1 min, tills köttet är genomstekt. Krydda med salt och en nypa peppar.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Lägg upp ris i skålar och toppa med fläskkött och stekta grönsaker.
Ringla över sesammajonnäs.
Garnera med gurkskivor.