Skip to main content
Skrämd rumpstek och rädd svampsås
Skrämd rumpstek och rädd svampsås

Skrämd rumpstek och rädd svampsås

med potatismos och rostade rotfrukter

Rumpstek är en riktigt god köttbit – perfekt när du vill laga en helgmiddag med det lilla extra! I kväll steker vi den i stekpanna och serverar med ett lent potatismos. Vi ugnsrostar också palsternacka och morot, vänder rotfrukterna med smör och färsk persilja och serverar hela härligheten med en gräddig svampsås.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Vitlöksflörter

4 g

Buljong

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

300 g

Rumpstek

1 st

Vitlöksklyfta

2 st

Palsternacka

2 st

Morot

500 g

Potatis

1 st

Bladpersilja

200 g

Champinjoner

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 msk

Smör till grönsaker

½ msk

Olja till sås

½ msk

Mjöl till sås

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3590 kJ
Energi (kcal)858 kcal
Fett38.9 g
varav mättat23 g
Kolhydrater90 g
varav socker26.3 g
Kostfiber14.2 g
Protein45 g
Salt5.1 g
Potassium1550 mg
Calcium3.4 mg
Iron0.5 mg

Instruktioner

Förbered potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).

Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Laga mos
2

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Rosta rotfrukter
3

Under tiden, skär palsternacka och morot (oskalade) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.

Blanda med en skvätt olivolja och salt.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene.

Under tiden, skär svamp i tunna skivor.

Under tiden, finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.

Vänd rostade rotfrukter med persilja och smör.

Stek kött
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.

Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.

TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Laga sås
5

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelvärme.

Stek svamp och vitlök i 3–4 min, tills brynt.

Rör i vetemjöl, buljong, Vitlöksflörter och salt.

Tillsätt matlagningsgrädde och sjud i 2–3 min, eller tills såsen har tjocknat något.

Servera
6

Skär kött i skivor, lägg upp det på tallrikar och toppa med svampsås.

Servera med rostade rotfrukter och potatismos.