
Rumpstek är en riktigt god köttbit – perfekt när du vill laga en helgmiddag med det lilla extra! I kväll steker vi den i stekpanna och serverar med ett lent potatismos. Vi ugnsrostar också palsternacka och morot, vänder rotfrukterna med smör och färsk persilja och serverar hela härligheten med en gräddig svampsås.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
4 g
Vitlöksflörter
4 g
Buljong
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
300 g
Rumpstek
1 st
Vitlöksklyfta
2 st
Palsternacka
2 st
Morot
500 g
Potatis
1 st
Bladpersilja
200 g
Champinjoner
¼ tsk
Salt till kött
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till grönsaker
½ msk
Olja till sås
½ msk
Mjöl till sås
¼ tsk
Salt till sås

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Under tiden, skär palsternacka och morot (oskalade) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja och salt.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene.
Under tiden, skär svamp i tunna skivor.
Under tiden, finhacka persilja och finhacka eller pressa vitlök.
Vänd rostade rotfrukter med persilja och smör.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt.
Låt köttet vila i ett foliepaket tills servering. Det kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelvärme.
Stek svamp och vitlök i 3–4 min, tills brynt.
Rör i vetemjöl, buljong, Vitlöksflörter och salt.
Tillsätt matlagningsgrädde och sjud i 2–3 min, eller tills såsen har tjocknat något.

Skär kött i skivor, lägg upp det på tallrikar och toppa med svampsås.
Servera med rostade rotfrukter och potatismos.