
Vi har snöat in på laksa på sista tiden, och det av en god anledning - det är ju bara sååå gott! Här kommer ett tjugominuters recept på vegetarisk laksa som du gör av färska grönsaker med spännande smaksättning i form av jordnötssmör, gul currypasta, sojasås och såklart kokosmjölk. Koka nudlarna direkt i soppan, häll upp i skålar och toppa med krispig tofu och salladslök. Namnam!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1
Paprika
125
Kokosmjölk
1
Vitlöksklyfta
250
Tofu
1
Salladslök
20
Gul currypasta
(Innehåller: Senap)
150
Fullkornsnudlar
(Innehåller: Vete, Gluten)
25
Sojasås
(Innehåller: Vete, Gluten, Soja)
1
Morot
1
Tomat
4
Grönsaksbuljong
25
Jordnötssmör
(Innehåller: Jordnötter)
4
Vatten
Socker
1
Vetemjöl

Koka upp vatten* i en vattenkokare. Kärna ur och skär paprika i små bitar. Skiva salladslök tunt. Riv vitlök. Skär tomat och morot i 2 cm stora bitar. Häll av och skär tofu i 2 cm stora bitar.

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs paprika, vitlök, hälften av salladslöken, morot och tomat i 2 min. Tillsätt currypasta, rör om och låt fräsa i 1 min. Rör i kokosmjölk [1/2 paket, 2 pers], grönsaksbuljong och det kokande vattnet* (se ingredienslistan). Koka upp och låt sjuda.

Tillsätt jordnötssmör, sojasås och en nypa socker*. Låt sjuda lugnt och stilla i 10 min. Smaka av din laksa med salt* och peppar*.

Medan laksan sjuder, blanda mjöl*, en generös nypa salt* och peppar* i en djup tallrik. Vänd tofun i mjölet så bitarna blir jämnt täckta. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. När oljan är varm, lägg tofun i pannan och krydda med en nypa salt* och peppar*. Stek, vänd tofun med några minuters mellanrum, i 6-8 min tills den är krispiga och gyllene på alla sidor.

När laksan har sjudit i 10 min, tillsätt nudlar. Dela nudlarna med en träslev allt eftersom de mjuknar. Låt koka tills de är klara, ca 4 min. TIPS: Tillsätt en skvätt varmt vatten om nudlarna sugit åt sig för mycket kokosmjölk, så återfår soppan rätt konsistens.

Ta av nudelsoppan från plattan och smaka av med salt* och peppar* om det behövs. Fördela laksa och fullkornsnudlar mellan era tallrikar och toppa med krispig tofu och resterande salladslök.