
Pastagratäng är både gott, mättande och lätt att laga. Extra smarrig blir den med svampfylld tortelloni, som i denna vegovariant. Vi kokar pastan med vitlök, purjolök och citronpeppar i en sås på matlagningsgrädde och misopasta innan vi gräddar den gyllene i ugnen under ett krispigt pankotäcke med gräslök. En syrlig sallad med rucola och citron blir ett fräscht tillbehör.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300 g
Svamptortelloni
(Innehåller: Gluten, Vete, Mjölk, Ägg Kan innehålla spår av: Soja, Nötter, Fisk, Kräftdjur, Blötdjur, Senap, Selleri)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Purjolök
1 portionspåse
Gräslök
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Vitlöksklyfta
40 g
Rucola
½ st
Citron
15 g
Misopasta
(Innehåller: Gluten, Vete, Soja)
2 g
Citronpeppar
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
1 msk
Smör (steg 2)
2 msk
Olivolja (steg 2)
3 dl
Vatten (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera och skär purjolök i tunna skivor.

Smält smör [1 msk | 2 msk] i en stor, helst ugnssäker, stekpanna på medelhög värme.
Stek purjolök i 4–5 min, tills mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka gräslök.
Blanda panko, olivolja [2 msk | 4 msk], gräslök, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Tillsätt vitlök och citronpeppar till stekpannan med purjolök och stek i 30 sek, tills väldoftande.
Rör ner misopasta [1/2 paket, 2P], grönsaksbuljong, matlagningsgrädde och vatten [3 dl | 6 dl].
Sänk till medelvärme och tillsätt tortelloni. Sjud under omrörning i 1–2 min, tills såsen är tjock och tortelloni något mjuka.
Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Lägg över tortelloniblandning i en ugnsform (om stekpannan inte är ugnssäker).
Toppa med pankoblandning.
Grädda i ugnen i 5–7 min, eller tills toppingen börjar bli knaprig.

Under tiden, halvera citron [1/2 st, 2P].
Skölj rucola.
Blanda rucola, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], en skvätt citronsaft och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.

Lägg upp tortellonigratäng i djupa skålar.
Toppa med rucola.