Skip to main content
Italiensk lax- och räkpasta
Italiensk lax- och räkpasta

Italiensk lax- och räkpasta

med krämig gräddsås och persiljepesto

4.3
(192)

Italien har mycket mera att bjuda på än pizza och lasagne. Ikväll lagar vi mat från havet i form av en ljuvlig italiensk lax- och räkpasta. Vi kryddar lax och räkor med persiljepesto, och rostar dem i ugnen. Sen tillsätter vi räkorna och tagliatelle till en krämig gräddsås med schalottenlök, ost, citron och sockerärtor. Vi toppar vår krämiga pasta med lax, persilja och chili!

Allergener:
Fisk
Kräftdjur
Sulfiter
Ägg
Gluten
Vete
Mjölk
Selleri

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1

Bladpersilja

2

Vitlöksklyfta

½

Chili

1

Lök

1

Citrusfrukt

1

Sockerärtor

250

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

150

Räkor

(Innehåller: Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla spår av: Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

250

Tagliatelle

(Innehåller: Ägg, Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Ägg, Senap, Soja)

1

Matlagningsgrädde

(Innehåller: Mjölk)

20

Finriven ost

(Innehåller: Ägg, Mjölk)

4

Buljong

(Innehåller: Selleri)

Ingår inte i din leverans

2

Olivolja (steg 2)

½

Vetemjöl (steg 5)

1

Smör (steg 5)

¼

Salt (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)1106 kcal
Energi (kJ)4627 kJ
Fett59.6 g
varav mättat20.4 g
Kolhydrater85.7 g
varav socker9.5 g
Protein59.1 g
Salt3.2 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Kastrull

Instruktioner

Förbered grönsaker
1

Värm ugnen till 220°C/200°C (varmluft). 

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 

Halvera sockerärtor.

Grovhacka persilja.

Skär citron i klyftor. 

Finhacka eller pressa vitlök. 

Halvera, kärna ur och skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor. 

Finhacka schalottenlök. 

Tillaga lax och räkor
2

Torka lax och räkor med hushållspapper och krydda med salt och peppar.

Blanda en nypa chili (spara lite till garnering), hälften av persilja, hälften av vitlöken, 
olivolja [2 msk | 4 msk], en nypa salt och peppar i en liten skål.

Placera lax med skinnsidan ner på en plåt med bakplåtspapper och ringla över persiljepesto. Tillaga i mitten av ugnen i 9-10 min, eller tills lax är genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten. 

Koka pasta och sockerärtor
3

Tillsätt pasta och sockerärtor till det kokande vattnet och koka under omrörning tills ‘al dente’, 2-3 min.

Spara lite pastavatten [1 dl | 2 dl] innan du häller av resten. 

Vänd eventuellt pasta och sockerärtor med en skvätt olivolja i kastrullen. 

TIPS: ‘Al dente’ betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Tillsätt räkor
4

Tillsätt räkor till plåten med lax, när det återstår 3-4 min av laxens tillagningstid, och tillaga dem i resterende tid. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Ställ räkor åt sidan på en tallrik täckt med folie.

Laga gräddsås
5

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] på medelhög värme. Stek schalottenlök och resterande vitlök i 1-2 min, eller tills mjuk. Strö över vetemjöl [½ msk | 1 msk], och rör så schalottenlök täcks.

Tillsätt matlagningsgrädde, sparat pastavatten, riven ost och grönsaksbuljong, och koka under omrörning tills sås har tjocknat något, 2-3 min. 

Rör i räkor, pasta, sockerärtor och en skvätt citronjuice. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

Servera
6

Lägg upp räkpasta på tallrikar och toppa med lax. 

Garnera med resterande persilja och chili.

Servera resterande citronklyftor vid sidan av. 

TIPS: Skippa chili om du inte tycker om stark mat.