HelloFresh
Recept
Glutenfria Recept

Utforska världens kök

Upptäck glutenfria recept med HelloFresh

Vi förstår behovet av glutenfria alternativ för personer med glutenintolerans eller celiaki. Våra kockar har skapat enastående recept som inte bara är fria från gluten, utan också fulla av fantastiska smaker. Ge din matlagning en upplyftande twist.

Glutenfria recept

Glutenintolerans: Ursprung och definition

Gluten är ett ämne som ofta diskuteras i dagens samhälle, men vad är det egentligen? Gluten är en blandning av proteiner som finns naturligt i vete, råg och korn. Det ger degen sin elastiska egenskap och hjälper till att hålla brödet luftigt och saftigt under bakningen.

Ursprunget av gluten kan spåras tillbaka till antika civilisationer där det spelade en viktig roll i att producera bröd och andra spannmålsprodukter.

För personer med glutenintolerans är en glutenfri kost det enda sättet att hantera sjukdomen. Det innebär att undvika livsmedel som innehåller vete, råg och korn – men det finns också en mängd glutenfria alternativ att njuta av, som exempelvis ris, majs och bovete.

Det finns en mängd olika glutenfria spannmål, som quinoa, bovete och hirs, som kan användas i olika recept. Dessutom kan du experimentera med olika mjölersättningar, som mandelmjöl eller kokosmjöl, för att skapa goda bakverk och bröd utan gluten.

Glutenfria recept för alla tillfällen

Att äta glutenfritt behöver inte vara tråkigt eller begränsande. Det finns en mängd läckra och hälsosamma alternativ för alla måltider. Här kommer några exempel på glutenfria favoriter för varje tillfälle.

Frukosten är dagens viktigaste mål och det finns många glutenfria alternativ att välja mellan. En smakfull frukost kan vara en smoothie bowl med bär, frön och glutenfria flingor. För dig som föredrar något varmt kan en omelett med grönsaker och fetaost vara ett gott alternativ. Om du gillar gröt kan en havre- eller quinoagröt med nötter och frukt vara ett mättande och glutenfritt alternativ.

När lunchen ska vara snabb och enkel kan du prova en sallad med grönsaker, kyckling och avokado. En annan god idé är att göra en glutenfri wrap med exempelvis kalkon, grönsaker och hummus. Om du föredrar varma rätter kan en kikärtsgryta med ris vara ett smakfullt alternativ.

Till middag kan du testa glutenfri pasta med pesto, soltorkade tomater och riven parmesan. En annan god idé är att göra en laxfilé med quinoasallad och avokadokräm. För dig som gillar vegetarisk mat kan en grönsakswok med risnudlar vara ett näringsrikt alternativ.

Efterrätter behöver inte vara smaklösa bara för att de är glutenfria. En god efterrätt kan vara en chokladmousse med kokosgrädde och bär. För dig som gillar bakverk kan en glutenfri äppelkaka med mandelmjöl vara ett perfekt alternativ. Om du vill ha något snabbt är fruktsallad med vaniljyoghurt ett fräscht alternativ.

De vanligaste frågorna om glutenfri mat

Vilka livsmedel innehåller gluten?

Vanliga livsmedel som innehåller gluten är vete, råg, korn och ibland även havre. Det finns också många bearbetade livsmedel och produkter som kan innehålla gluten, så det är viktigt att läsa innehållsförteckningen noggrant.

Vilka alternativ finns det till glutenhaltigt mjöl?

Det finns många glutenfria mjölsorter som kan användas som alternativ till glutenhaltigt mjöl. Exempel på populära alternativ är mandelmjöl, bovetemjöl, rismjöl, majsstärkelse och potatismjöl.

Vilka är de bästa glutenfria recepten för bröd och bakverk?

Det finns många glutenfria recept för bröd och bakverk som har blivit mycket populära. Några exempel är glutenfritt fröknäcke, bananbröd med mandelmjöl, glutenfria chokladbollar och glutenfria sockerkakor.

Testa något nytt varje dag

+6

Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!
Recept du kommer att älska!

Recept du kommer att älska!

Beställ vad du vill, när du vill - utan bindningstid.

Få upp till 1359 kr rabatt