HelloFresh
home iconhome icon
arrow right iconarrow right icon
Nordisk recept
Butternut- och salviagratäng

Butternut- och salviagratäng

med skogschampinjoner och svarta bönor

star version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 iconstar version 2 icon

Utforska en kulinarisk nationalpark full av vegetariskt afrodisiakum där landskapet på din tallrik delas mellan svampbeklädd gratäng och frodig sallad. Butternutpumpa och svarta bönor spetsas med skarp salvia och en nypa parmesan. Allemansrätten gäller, men bara så länge det finns mat kvar.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölksellerigluten
Tillagningstid35 minutes
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

400 g

Butternutpumpa

100 g

Skogschampinjoner

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

½ påse

Salvia

1 paket

Svarta bönor

150 g

Crème fraîche

(Innehållermjölk)

2 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 st

Parmesan

(Innehållermjölk)

50 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

75 ml

Vatten

Olivolja

Olja

Salt och peppar

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)2142 kJ
Energi (kcal)512 kcal
Fett26 g
varav mättat11 g
Kolhydrater45 g
varav socker8 g
Kostfiber16 g
Protein20 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
Tärna butternutpumpa
Tärna butternutpumpa
1

Sätt ugnen på 200°C.

Halvera butternutpumpa på längden och ta bort kärnorna. Tärna i 1 cm stora kuber och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med salt och peppar*. Blanda runt och sprid ut bitarna jämnt på plåten.

Sätt in plåten överst i ugnen och baka tills bitarna är gyllenbruna, 30-35 min.

Tips: Är bitarna större kan det ta längre tid att tillaga dem.

Förbered grönsaker
Förbered grönsaker
2

Finhacka lök och vitlök. Skiva svamparna.

Plocka salviabladen (1/2 påse för 2 pers / 1 påse för 4 pers) och finhacka dem (kasta stjälkarna).

Riv parmesan. Häll av och skölj bönorna i en sil under kallt vatten.

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Bryn svampen i 5-7 min. Tillsätt lök och fräs den tills mjuk, 3-5 min.

Tillsätt bönor
Tillsätt bönor
3

Lägg i vitlök och hälften av den hackade salvian i stekpannan och fräs i ytterligare 1 min.

Lös i upp grönsaksbuljong i vatten* (se mängd i ingredienslistan) i en bunke.

Häll i buljongen i stekpannan. Tillsätt crème fraiche (1/2 burk för 2 pers / 1 burk för 4 pers) och bönorna. Rör om och låt sedan såsen sjuda tills bönorna har blivit mjuka, 4-5 min.

Tips: Tillsätt mer vatten om såsen blir för torr.

Blanda pankomix
Blanda pankomix
4

Blanda resterande salvian med panko, parmesan och en skvätt olja i en skål. Smaksätt med peppar.

Gratinera grönsaker
Gratinera grönsaker
5

När butternutbitarna är klara tar du ut dem ur ugnen och ändrar ugnen till grillfunktion (200°C).

Blanda ner butternutbitarna i stekpannan med de övriga grönsakerna. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om det behövs.

För över grönsakerna i en ugnsform och strö över parmesanblandningen. Gratinera i ugnen tills gratängen har fått en gyllenbrun krispig yta, 3-5 min.

Servera
Servera
6

Lägg under tiden upp salladen i en stor skål och ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar* och blanda salladen.

Servera butternut- och salviagratängen med grönsallad vid sidan av.

Smaklig måltid!