HelloFresh
home iconhome icon
arrow right iconarrow right icon
Nordisk recept
Butternut- och salviagratäng

Butternut- och salviagratäng

med skogschampinjoner och svarta bönor

Utforska en kulinarisk nationalpark full av vegetariskt afrodisiakum där landskapet på din tallrik delas mellan svampbeklädd gratäng och frodig sallad. Butternutpumpa och svarta bönor spetsas med skarp salvia och en nypa parmesan. Allemansrätten gäller, men bara så länge det finns mat kvar.

Taggar:Vegetarisk
Allergener:mjölksellerigluten

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid35 minutes
SvårighetsgradNivå 2
Ingredienser
Antal portioner
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner

400 g

Butternutpumpa

100 g

Skogschampinjoner

1 st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

½ påse

Salvia

1 paket

Svarta bönor

75 g

Crème fraiche

(Innehållermjölk)

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 st

Parmesan

(Innehållermjölk)

½ påse

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

1 dl

Vatten*

Olja*

Salt* och peppar*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
Energi (kJ)1782 kJ
Energi (kcal)426 kcal
Fett16 g
varav mättat9 g
Kolhydrater45 g
varav socker9 g
Kostfiber16 g
Protein20 g
Salt1 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Sätt ugnen på 200°C. Skala, kärna ur och tärna butternutpumpa [1/2 st, 2 pers] i 1 cm stora bitar.

Placera bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olja och krydda med en nypa salt och peppar*. Blanda och sprid ut dem jämnt på plåten. 

Baka överst i ugnen tills pumpabitarna är gyllenbruna, 30-35 min.

Tips: Är bitarna större än rekommenderat kan det ta längre tid att tillaga dem.

2

Finhacka lök och vitlök. Skiva svamparna. 

Finhacka salviabladen [1/2 påse, 2 pers], kasta stjälkarna. 

Riv parmesan. Skölj bönorna i en sil under kallt vatten.

Hetta upp en skvätt olja* i en stekpanna på medelvärme. Bryn svampen i 5-7 min. Tillsätt lök och fräs i 3-5 min.

3

Lägg i vitlök och hälften av salvian i stekpannan och fräs i ytterligare 1 min.

Lös upp grönsaksbuljong i vatten* (se ingredienslistan) i en bunke. 

Häll i buljongen i stekpannan. Tillsätt crème fraiche [1/2 burk, 2 pers] och bönorna. Rör om och låt såsen sjuda, 4-5 min. 

Tips: Tillsätt mer vatten om såsen blir för torr.

4

Blanda resterande salvia med panko, parmesan och en skvätt olja i en skål. Smaksätt med peppar.

5

Ändrar ugnen till grillfunktion (200°C) när butternutbitarna är klara. 

Blanda ner butternutbitarna i stekpannan med de övriga grönsakerna. Smaka av och krydda med mer salt och peppar om det behövs. 

För över grönsakerna i en ugnsform och strö över pankoblandningen. Gratinera i ugnen tills gratängen har fått en gyllenbrun krispig yta, 3-5 min.

6

Lägg under tiden upp salladsmixen i en stor skål, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar*.

Servera butternut- och salviagratängen med grönsallad vid sidan av.

Smaklig måltid!